Nieuwsbericht

04 april 2024

Sinds 1 april 2024 is de regeling Transparantie Zorginkoopproces van kracht. Deze aangepaste regeling richt zich op het verbeteren van het contracteringsproces en heeft drie belangrijke wijzigingen. We zetten ze hieronder voor je uiteen. 

Wat is de regeling Transparantie Zorginkoopproces? 

De regeling Transparantie Zorginkoopproces richt zich op het contracteringsproces voor 2025 en heeft betrekking op zorginkoop. Het doel van deze regeling is om de transparantie van dit proces te verbeteren, waardoor het soepel en zonder onnodige vertragingen verloopt. Een belangrijk nieuw doel is dat verzekerden bij het kiezen van een zorgverzekering tijdig weten welke zorgaanbieders een contract hebben afgesloten met welke zorgverzekeraar. 

Betere communicatie, eerdere ondertekening contract 

De wijzigingen in de aangepaste regeling moeten ervoor zorgen dat de communicatie tussen de zorgverzekeraar en zorgaanbieder sneller verloopt. Het tekenen van een contract vindt dan eerder plaats en dat geeft cliënten eerder duidelijkheid bij het kiezen van een zorgverzekeraar.

Het gaat om de volgende drie wijzigingen: 

  1. de reactietermijn bij vragen is twee weken; 
  2. de deadline voor het contractvoorstel is 1 oktober; 
  3. de zorgverzekeraar licht het contractvoorstel duidelijke en inhoudelijke toe. 

Reactietermijn bij vragen is twee weken 

Voor zowel de zorgverzekeraar als de zorgaanbieder geldt dat die binnen twee weken inhoudelijk en duidelijk reageert op vragen of opmerkingen. Deze verplichting geldt vanaf 1 april tot het moment van het sluiten van de overeenkomst(en).  

Deadline voor het contractvoorstel is 1 oktober 

De zorgverzekeraar biedt uiterlijk op 1 oktober een contractvoorstel aan. Voor IGO’s en ziekenhuizen geldt dat hun eerste offerte voor 1 oktober aangeboden moet worden aan de verzekeraar. Er mag alleen van de deadline worden afgeweken bij een omstandigheid die 'buiten diens macht ligt'.   

Duidelijke en inhoudelijke toelichting contractvoorstel 

Tot slot moet de zorgverzekeraar het contractvoorstel inhoudelijk toelichten. Bij de (monodisciplinaire) verloskundige zorg is dit minder relevant. De laatste jaren is er namelijk altijd op het maximumtarief van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een contract aangeboden. Een verwijzing naar de beleidsregel en tariefbeschikking volstaat daarmee al gauw.  

IGO’s en ziekenhuizen moeten in hun offerte toelichting geven over de doorvertaling van loon- en prijsstijgingen, volumeopbouw, opzet en methodiek van benchmarking. Ook geven zij een toelichting op: 

  • de wijze waarop de doelen uit de relevante bestuurlijke akkoorden of (boven)regionale zijn verwerkt in de offerte; 
  • de wijze waarop wordt bijgedragen aan de maatschappelijke opgave (of een verwijzing naar een document waarin dat te vinden is).  

Naar de Regeling Transparantie zorginkoopproces Zwv