Nieuwsbericht

12 december 2024

Het huidige calculatieschema waarmee waarnemers en praktijkhouders een vergoeding bepalen, sluit niet meer aan bij de dagelijkse praktijk. In 2023 zijn we begonnen met de ontwikkeling van een nieuwe rekentool mét gespreksleidraad. We verwachten deze na het tweede kwartaal van 2025 te lanceren. Ondertussen wordt de oude tool niet geüpdatet met de tarieven van 2025. Hieronder leggen we je uit wat je in de tussentijd kunt doen. 


Het huidige calculatieschema waarneemvergoeding sluit niet meer goed aan bij de dagelijkse praktijk. Hierover hebben we verschillende signalen gekregen vanuit zowel waarnemers als praktijkhouders. In 2023 richtten we daarom op verzoek van onze leden een werkgroep (met waarnemers en praktijkhouders) op die zich bezighoudt met de vernieuwing van de rekentool. Inmiddels is er een nieuwe rekentool en een bijhorende gespreksleidraad ontwikkeld. 

Testen en optimaliseren

De nieuwe tool en de gespreksleidraad zijn dit jaar in een pilot setting uitvoerig getest door waarnemers en praktijkhouders uit verschillende regio's en met verschillende praktijkgrootten. Met de input uit deze pilot optimaliseren we op dit moment de nieuwe ondersteuningsmiddelen. Dat is complex. We verwachten de nieuwe rekentool met gespreksleidraad na het tweede kwartaal van 2025 te lanceren. 

Geen update voor huidige calculatieschema

Praktijkhouders en waarnemers die samen een waarneemvergoeding willen afspreken, kunnen op dit moment gebruik maken van het informatieblad 'Waarneemvergoeding zelfstandige waarneming' en het Calculatieschema zelfstandige waarneming. Met het oog op de lancering van de nieuwe tool, hebben we besloten om het huidige calculatieschema niet meer te updaten met de tarieven van 2025.  

Niet representatieve herijking 

Naast de bekende onvrede over de tool (het openbaar maken van de praktijkomzet en oninzichtelijke continuïteitsborging), kan een update van de verouderde tool leiden tot een scheve herijking van het inkomsten- en kostendeel in het tarief.  

Het calculatieschema maakt gebruik van de maximumtarieven van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en de opdeling daarvan in het inkomensdeel en het kostendeel. Normaliter verhogen deze tegelijk, ook bij een herijking. Dit keer heeft de NZa al wel het inkomensdeel herijkt, maar nog niet het praktijkkostendeel. Dat vindt pas plaats naar aanleiding van het NZa-kostenonderzoek. Het calculatieschema is niet toegerust voor deze verschuiving, waardoor er scheve tarieven uit het schema zullen volgen.  

Wat kun je in de tussentijd doen? 

Naar verwachting lanceren we de nieuwe rekentool met de gespreksleidraad in het tweede kwartaal van 2025. Ondanks dat we het huidige calculatieschema niet updaten, is het belangrijk dat het gesprek over waarneemvergoeding onderbouwd blijft plaatsvinden.    

De KNOV mag hier vanuit mededingingsrecht geen rol in spelen. Het tarief van de waarnemer is altijd een onderhandeling tussen praktijkhouder en waarnemer. Ga daarom met elkaar het gesprek aan over het tarief voor nieuwe contracten. Je kunt bijvoorbeeldd  

  • het tarief van 2024 aanpassen op basis van inflatie- of indexatiecijfers; 
  • het calculatieschema van 2024 gebruiken, met een aangepaste continuïteitsborging; 
  • een voorlopig tarief afspreken, die je opnieuw bespreekt zodra de nieuwe rekentool beschikbaar is; 
  • een ander alternatief met elkaar afspreken. 

Goed om te weten: praktijkhouders declareren het tarief van 2025 vanwege de peildatum voor declaraties waarschijnlijk nog niet in de eerste maanden van het jaar. Het tarief van de declaratie is gebaseerd op de startdatum van de zorg (bijvoorbeeld de cliënt komt onder zorg in juni 2024 en bevalt in februari 2025 – de declaratie is met het tarief van 2024). 
 

Ook interessant