Nieuwsbericht

28 januari 2021

De ziekte van Hirschsprung is een aangeboren darmafwijking. Hierbij ontbreken zenuwcellen in een gedeelte van de wand van de dikke darm. De darmbewegingen in dat deel van de darm raken hierdoor verstoord, met ernstige verstopping tot gevolg. In Nederland worden jaarlijks ongeveer veertig kinderen met deze aandoening geboren. Bij jongens komt de ziekte vaker voor.

Infographic met nieuw protocol

De Vereniging Ziekte van Hirschsprung heeft een nieuw protocol opgezet voor de ziekte van Hirschsprung bij pasgeboren baby's. In een infographic vatten ze samen wat ouders van artsen, verpleging en het ziekenhuis mogen verwachten voor de zorg rondom deze aandoening. Waar kunnen ze bijvoorbeeld terecht met hun kinderwens wanneer de ziekte in de familie voorkomt? Op welke signalen moeten ouders alert zijn bij hun pasgeboren baby en hoe gaat het in het ziekenhuis wanneer ouders daar met een baby met deze aandoening terecht komen?

De infographic is goed bruikbaar voor geboortezorgprofessionals, zodat ze meer kennis hebben van de ziekte en de symptomen. Met de infographic kun je ook cliënten die hiermee te maken krijgen goed informeren.

Meer informatie over de aandoening en het nieuwe protocol vind je op de website van de Vereniging Ziekte van Hirschsprung.