Nieuwsbericht

05 december 2023

De KNOV heeft de herziene factsheet Gebroken vliezen zonder weeën in de à terme periode (PROM) gepubliceerd. De vorige versie was genaamd ‘Langdurig gebroken vliezen’ en dateerde van 2017. De titel is bij de huidige versie aangepast omdat de meeste literatuur gaat over PROM en de mogelijke beleidskeuzes zich voornamelijk situeren in de periode voor 24 uur na het optreden van gebroken vliezen. De time-to-task-matrix uit 2017 is met de publicatie van de herziene factsheet komen te vervallen. De factsheet behandelt de huidige evidence rondom onder andere prevalentie, diagnostiek, monitoring en beleidskeuzes.

De zorg van de verloskundige bij PROM omvat het diagnosticeren van gebroken vliezen, het beoordelen en monitoren van het welzijn van moeder en kind, het informeren over de verschillende keuzes en shared decision making over het al dan niet inleiden van de baring en wanneer, bij ontbreken van spontane weeënactiviteit. Conform de VIL vallen de eerste 24 uur na PROM onder fysiologie en zorg van de eerste lijn indien er geen tekenen zijn van pathologie.

De werkgroep heeft hard gewerkt aan de totstandkoming van deze factsheet. De factsheet is onderaan deze pagina of op de pagina Factsheets en Time Task Matrices (na inloggen) te downloaden.

Dit project wordt mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw