Nieuwsbericht

11 april 2022

In Nederland lopen inmiddels verschillende acties om Oekraïeners te helpen. Ook voor Oekraïense zwangeren en verloskundigen. Zo start de KNOV met een werkgroep om goede verloskundige zorg te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Ook bekijkt de KNOV met Vluchtelingenwerk welke informatie we over het Nederlandse geboortezorgsysteem en de rol van de verloskundige aan de website refugeehelp.nl kunnen toevoegen. 

Wat doen verloskundigen zoal om Oekraïense zwangeren te helpen en/of om hun Oekraïense collega’s te ondersteunen? We vroegen het 3 collega’s. 

“Ik ben Jorien Wapperom, verloskundige en echoscopiste in eigen praktijk (maatschap van 3) In Spe - praktijk voor verloskunde in Rijssen (Ov).”

Hoe zet jij je in voor de Oekraïense zwangeren: welke acties heb je ondernomen?

“In onze praktijk hebben we op dit moment 1 Oekraïense zwangere die over enkele weken bevalt. Ik heb voor haar het een en ander uitgezocht en geregeld zoals een Russische vertaling van de belinstructies. Deze waren al in het Oekraïens gedeeld via het Inspiratienetwerk van de KNOV op Facebook.

Ook heb ik me aangemeld bij In Partu waarop hulpvragen binnenkomen. Daarop zag ik dat er hulpgoederen gezocht werden en ben ik een inzameling gestart. Inmiddels heb ik goederen (kraampakketten, babyvoeding, luiers) ingezameld voor On My Way UA, een community van vrijwilligers die van en naar de Oekraïense grens rijden: naar de grens toe met hulpgoederen en terug met vluchtelingen.”

Wat gebeurt er met die goederen in Oekraïne?

“Ik heb contact gehouden met Roëlle, de vrijwilliger die met de eerste lading ingezamelde goederen naar Krakau is gereden. Zij heeft daar de spullen afgeleverd bij het inzamelpunt. Van daar uit brengen ze het naar Oekraïne, naar een weeshuis waar zwangere vrouwen en alleenstaande moeders worden opgevangen.”

Hoe kwam je op dit idee?

“Deze hulpvraag kwam binnen op In Partu en omdat ik sinds de start van de oorlog graag iets wilde doen was dit wel het minste dat ik kon doen!”

Wat drijft jou om deze acties op te zetten en uit te voeren?

“De beelden op social media en televisie zal iedereen raken. Om te bedenken dat je als zwangere, barende of kraamvrouw in grote angst moet leven in tijden van oorlog. Dat je wellicht je partner achter laat om met de kinderen naar een veilig gebied te vluchten. Als dit in Nederland zou gebeuren, zou ik ook hopen dat de omringende landen ons helpen.”

Hoe combineer je dat naast je reguliere werk?

“Eigenlijk gaat dat best soepel. Ik maak gebruik van ons netwerk en via social media heb ik de inzameling gedeeld waardoor we al veel spullen hebben ontvangen. Mensen leveren het in bij onze praktijk of bij mij thuis. Daarna sorteer ik het op soort en zorg ik dat het bij de organisatie komt.

Vooraf had ik met Roëlle besproken waar de ingezamelde goederen naar toe moeten, omdat zij het gingen ophalen. Doordat ik zelf familie verspreid door het land heb wonen, konden wij ook makkelijk regelen dat het voor Roëlle op de juiste plek terecht kwam.”

Kun je tot slot wat meer vertellen over het contact met de Oekraïense zwangere?

“We zijn de eerste controle gestart met een echo, want hier had ze heel erg behoefte aan. De communicatie ging redelijk, dat deden we met een vertaalapp. Via een website waarop Oekraïense en  Russische tolken zich vrijwillig aanbieden, vonden wij iemand die ook fysiek aanwezig kan zijn bij de afspraken. Ze heeft zelfs aangeboden bij de bevalling te zijn! Voor de zwangere heel fijn, want ze is hier zonder partner of familie. Ze is erg dankbaar voor alle hulp en zorg, maar uiteraard is het voor haar mentaal heel zwaar.”

Is er verder nog iets dat je kwijt wilt?

“Als je tegen problemen aanloopt of iets niet weet dan vind ik het Inspiratienetwerk van de KNOV op Facebook een heel fijn middel om collega’s om hulp te vragen. Dit scheelt een hoop uitzoekwerk en die tijd kun je dan mooi besteden aan je cliënten!”