Nieuwsbericht

02 mei 2022

In Nederland lopen inmiddels verschillende acties om Oekraïeners te helpen. Ook voor Oekraïense zwangeren en verloskundigen. Zo start de KNOV met een werkgroep om goede verloskundige zorg te bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Ook bekijkt de KNOV met Vluchtelingenwerk welke informatie we over het Nederlandse geboortezorgsysteem en de rol van de verloskundige aan de website refugeehelp.nl kunnen toevoegen. 

Wat doen verloskundigen zoal om Oekraïense zwangeren te helpen en/of om hun Oekraïense collega’s te ondersteunen? We vroegen het 3 collega’s. In dit nieuwsbericht deel 3 en daarmee het laatste deel van het drieluik. 

“Mijn naam is Magda Stankiewicz, eerstelijns verloskundige en lactatiedeskundige bij Verloskundigenpraktijk Rotterdam Bevalt. Ik kom oorspronkelijk uit Polen en werk sinds enkele jaren in Rotterdam. Ik ondersteun onder andere Poolse, Oekraïense, Slowaakse, Tsjechische en Hongaarse aanstaande moeders tijdens hun zwangerschap en bevalling in Nederland.” 

Hoe zet jij je in voor de Oekraïense zwangeren?

“Vanuit onze praktijk hebben we 2 doelen. Ons eerste doel is zoveel mogelijk partussets in Oekraïne te krijgen, omdat daar een groot tekort is aan medisch verloskundig materiaal. Het tweede doel is om in Warschau, waar 1 van de grootste opvanglocaties zit voor vluchtelingen, spreekuur voor zwangeren, kraamvrouwen, lactatiedeskundigen, etc. op te zetten.

De afgelopen weken heb ik mijn vakantie in Polen doorgebracht. In mijn geboortestad en aan de Pools-Oekraïense grens heb ik samen met vrijwilligers hulp georganiseerd voor moeders en kinderen die de oorlog in Oekraïne ontvluchten. De beelden die ik zag en de verhalen die ik hoorde braken mijn hart.”

Doe je dit helemaal zelf of heb je hulp van anderen?

“Met vereende krachten (samen met Irina Coomans, verloskundige en opleidingsmanager uit Turnhout) willen we zwangere vrouwen en kraamvrouwen hulp bieden. Zij moeten vaak in schrijnende omstandigheden hun kind dragen, ter wereld brengen en verzorgen. Zoals in schuilkelders, tijdens hun vlucht of op het veld.

Daarnaast hebben we een nauwe samenwerking met de Well Born organisatie in Polen (Stowarzyszenie Dobrze Urodzeni). Zij verzorgen het transport van de materialen naar Oekraïne en hebben de juiste contacten. We zijn 4 dagen in Warschau geweest en hebben daar als vrijwilliger met de Well Born organisatie gewerkt: samen met Poolse collega’s hebben we pakketten ingepakt.”

 

 

Hoe is het idee voor jou ontstaan om hulp te bieden aan Oekraïense zwangeren?

“Ik heb gereageerd op een bericht op Social Media van een Poolse vriendin die ook verloskundige is. Toen is het balletje eigenlijk gaan rollen.”

Wat drijft jou om deze acties op te zetten en uit te voeren?

“Ons verloskundig hart bonkt om te helpen. Een bevalling is overal gelijk. We moeten deze vrouwen en ook de verloskundigen helpen.”

Hoe combineer je dat naast je dagelijkse baan?

“Het is heel zwaar, want ik werk fulltime en heb een eigen gezin. Elke minuut dat ik vrij ben, besteed ik aan het helpen. Gelukkig heb ik een sterke echtgenoot die me steunt.”

Tot slot, wat wil je andere verloskundigen meegeven?

“Kijk eens op deze Facebookpagina: Verloskundigen voor verloskundigen in Oekraine. Hier vinden jullie veel foto's en informatie over onze actie, ook voor in de toekomst.”