Nieuwsbericht

14 juni 2024

Er is recent veel media-aandacht voor de vijfde ziekte (Parvovirus B19) in relatie tot zwangerschap. Ben je verloskundige? Dan kan het zijn dat je hier extra vragen over krijgt van zwangeren. 


Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ziet een toename van het aantal vrouwen dat vanwege complicaties na een infectie met Parvovirus B19 een intra-uteriene transfusie ondergaat. Het RIVM bevestigt dat de ziekte meer voorkomt sinds eind 2023, dat blijkt uit de screening van bloeddonoren.  

Bij zwangere vrouwen die zelf de vijfde ziekte niet hebben gehad, gaat een besmetting meestal ongemerkt voorbij. Er is er een klein risico op complicaties bij het ongeboren kind. Uiteraard ben je hier als verloskundige en/of echoscopist altijd alert op. 

Mogelijk vragen van zwangeren 

Door de media-aandacht voor dit virus, kun je meer vragen van zwangeren verwachten. Zo kun je ze informeren: 

Zelf de vijfde ziekte gehad 
Ongeveer tweederde van de zwangeren in Nederland heeft de vijfde ziekte zelf gehad. Als je de ziekte hebt gehad, heb je daarna een levenslange afweer en kun je de ziekte niet doorgeven aan je kind. 

⇒ Zelf de vijfde ziekte niet gehad 
Bij zwangeren die werken in de gezondheidszorg, de kinderopvang en het onderwijs kan in het begin van de zwangerschap het bepalen van IgM (en mogelijk ook IgG)) zinvol zijn om een recente infectie te ontdekken of eventueel uit te sluiten.  

Is de zwangere korter dan 20 weken zwanger, is ze Parvo B19-negatief en werkt ze in de kinderopvang of het onderwijs, dan wordt geadviseerd om bij verdenking op of de aanwezigheid van de vijfde ziekte op het werk, de werkplek te vermijden. Meer weten? Ga naar de website van het RIVM.  

Daarnaast is het RIVM-advies om zwangeren die intensief contact hebben gehad met een kind met de vijfde ziekte een antistofbepaling (IgM (en mogelijk ook IgG)) aan te bieden. Informatie over wat in de betreffende situatie van toepassing is vind je in de RIVM-richtlijn.  

Verder lezen