Nieuwsbericht

07 juni 2018

Woensdag 6 juni 2018 heeft het College Perinatale Zorg (CPZ) namens de beroepsorganisaties de Preventieagenda voor de Geboortezorg 2018-2022 en de Preconceptie Indicatie Lijst (PIL) aan minister Bruins aangeboden. Tijdens de presentatie en overhandiging van de Preventieagenda werden de projecten van de KNOV Centering Pregnancy en de Handreiking kwetsbare zwangeren expliciet genoemd.

Effectieve preventie in de geboortezorg levert op korte en lange termijn aanzienlijke gezondheidswinst en maatschappelijke baten voor Nederland op. Het leidt tot een toename van baby's met een gezonde start, van stevig ouderschap en van stabiele gezinsvorming. Tegelijkertijd zijn er minder gezondheidsachterstanden, minder maatschappelijke problemen en minder kosten voor individuen en de samenleving. Effectieve preventie vraagt om gestructureerde, passend gefinancierde, multidisciplinaire samenwerking tussen de geboortezorg, de sector volksgezondheid en het sociale domein. De verloskundige, dicht bij de cliënt kan hier een grote rol in spelen.

In de Preventieagenda van de Geboortezorg geven de deelnemende partijen in het College Perinatale Zorg aan hoe de geboortezorg vanuit het netwerk, kennis, kunde en relatie met de zwangere, wil en kan bijdragen aan een goede start voor een beter Nederland. De geboortezorg zoekt daarbij de samenwerking met zorg voor jeugd en het sociaal domein. De Preventieagenda is ontwikkeld door de geboortezorgpartijen. De expertgroep 'Preventie' heeft hierover een advies opgesteld aan het CPZ bestuur. Ook de KNOV, onder leiding van professor Koos van der Velde, droeg hieraan bij. Het CPZ pleit voor financiële ondersteuning van VSV's voor de implementatie van de Preventieagenda.

De PIL

De multidisciplinaire PIL beschrijft op hoofdlijnen de inhoud van preconceptiezorg waarbij zoveel mogelijk gebruik gemaakt is van bestaande richtlijnen. Op basis hiervan zijn overwegingen en adviezen omtrent de uitvoering en de daarbij te betrekken professionals geformuleerd. De PIL is in opdracht van ZonMw door het CPZ ontwikkeld. De KNOV zat in de werkgroep PIL en is gestart met projectleiders van de KNOV en NHG. Omdat na twee jaar de contracten van de projectleiders niet konden worden verlengd, stelde het CPZ een projectleider vanuit het kwaliteitsinstituut aan. Het kwaliteitsinstituut complimenteerde de KNOV over het terechte kritische commentaar van haar leden op de concept versie van de PIL tijdens de commentaarronde. Het CPZ is nog bezig met een implementatieplan voor de PIL. Voor de uitvoering hiervan zijn de individuele beroepsgroepen zelf verantwoordelijk. De KNOV gaat de komende maanden een implementatieplan voor verloskundigen ontwikkelen.

KNOV en landelijk beleid

De KNOV zet uitgebreid in op preventie en zet daarvoor ook stappen in Den Haag. Op 20 april heeft de KNOV deelgenomen aan de Startbijeenkomst Nationaal Preventieakkoord. Staatssecretaris Blokhuis benadrukte tijdens de bijeenkomst dat preventie hoog op de agenda staat en dat hij gaat voor een ambitieuze aanpak. De eerste resultaten moeten ná de zomer al zichtbaar zijn. Op 23 mei hebben de deelnemers van startbijeenkomst weer met de staatssecretaris gesproken. De KNOV heeft met de staatssecretaris gesproken over alcohol drinken tijdens de zwangerschap. VWS heeft aangegeven zich te gaan richten op alcoholgebruik door zwangere vrouwen. Op 6 juni heeft de KNOV minister Bruins kort gesproken over preventie en de rol van de verloskundige.