De KNOV en verloskundigen in Nederland zijn tegen het vervangen van de term 'obstetrisch geweld' door vage begrippen als 'ondermaatse zorg'. Zo’n verschuiving ondermijnt de ervaringen van zwangeren, negeert de genderdimensie van het probleem, gaat voorbij aan belangrijk onderzoek én staat haaks op vrouwgerichte zorg. Dat schrijft de KNOV, samen met onderzoeker Rodante van der Waal in een artikel dat nu is gepubliceerd in de European Journal of Midwifery.
In het in 2024 gepubliceerde standpunt van de European Midwives Association, European Association of Perinatal Medicine en de European Board and College of Obstetricians and Gynaecologists Substandard and disrespectful care in labour – because words matter wordt de term ‘obstetrisch geweld’ vervangen door ‘ondermaatse zorg’. Dit staat haaks op de erkenning van obstetrisch geweld als een wereldwijd erkende vorm van gendergerelateerd geweld. Samen met zes andere lidorganisaties pleitte de KNOV daarom voor terugtrekking of aanpassing van het EMA-standpunt.
Met een reactie op het standpunt nam de KNOV publiekelijk afstand. In samenwerking met Rodante van der Waal, onderzoeker naar obstetrisch geweld, schreven KNOV-bestuurders Marieke Smith, Maaike van Rijn en Alieke de Roon-Immerzeel en Senior Programmacoordinator Suzanne Thompson een artikel, dat nu is gepubliceerd in European Journal of Midwifery.
Obstetrisch geweld is niet alleen een kwestie van kwaliteit van zorg – het raakt aan respect, autonomie en menselijke waardigheid. Door het probleem te verbloemen, raken we juist verder af van het gesprek dat gevoerd moet worden. Het schaadt het vertrouwen tussen zorgverleners en zwangeren en belemmert echte verbetering.
Als verloskundigen staan we voor zorg die vertrekt vanuit de cliënt. Zorg met aandacht voor lichaam, keuzevrijheid en context. Dáár ligt onze professionele kern, zoals recent ook beschreven in het conceptdocument De Beroepsidentiteit van de Verloskundige, dat nu in commentaarfase is.
Lees het gepubliceerde artikel.