Nieuwsbericht

24 maart 2025

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) heeft het ultimatum voor een betere Cao Ziekenhuizen naast zich neergelegd. De NVZ is niet bereid om aan de eisen van de vakbonden tegemoet te komen. Dat betekent dat er een actietraject wordt voorbereid. In april wordt een zondagsdienst georganiseerd. Dat houdt in dat er op een doordeweekse dag wordt gewerkt alsof het een zondag is. Om een betere cao te realiseren, is het belangrijk dat zoveel mogelijk zorgprofessionals meedoen aan de actie: alleen samen kunnen ziekenhuiswerknemers een vuist maken!

De KNOV is aangesloten bij FBZ, de vakbond voor zorgprofessionals die samen met drie andere bonden aan tafel zit bij de Cao Ziekenhuizen. FBZ vertegenwoordigt daarmee namens de KNOV de belangen voor klinisch verloskundigen, en coördineert samen met de andere bonden de actiedag.

Waarom een zondagsdienst?

Een zondagsdienst is de meest vergaande actievorm in de zorg. FBZ en de andere vakbonden kiezen voor dit zware actiemiddel om duidelijk te maken dat de NVZ écht met een beter cao-voorstel moet komen. Voor andere zorg-cao’s (zoals Gehandicaptenzorg, GGZ en VVT) zijn onlangs wél goede akkoorden gesloten. Dit moet ook voor de ziekenhuizen gebeuren.

Tijdens een zondagsdienst wordt op een doordeweekse dag gewerkt alsof het weekend is. Er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Een actiedag moet aan allerlei eisen voldoen. In veel ziekenhuizen zijn nu lokale actiecomités gevormd. Zij bereiden de zondagsdienst in jouw ziekenhuis voor, in nauwe afstemming met de vakbondsbestuurders en -juristen. In een actiedraaiboek wordt vastgelegd welke afdelingen meedoen en wat er wel en niet aan werkzaamheden wordt gedaan op de actiedag.

Wat kun jij als klinisch verloskundige doen?

  • Wil je samen met je collega’s meedoen aan de actiedag? Informeer dan in je ziekenhuis of er een lokaal actiecomité is en meld je daar zo snel mogelijk aan, omdat de lokale actiecomités uiterlijk 26 maart 09.00 uur de actiedraaiboeken moeten aanleveren. Let op: als je afdeling niet in het draaiboek van het actiecomité staat, betekent dit dat jouw afdeling op de actiedag niet het werk kan neerleggen, dus wees er snel bij!
  • Neem op de actiedag deel aan alle activiteiten in jouw ziekenhuis, denk hierover mee in je actiecomité. Berichten van FBZ kun je delen op LinkedIn.
  • Het is belangrijk de druk op te voeren op de NVZ. Daarom heeft FBZ deze ansichtkaart gemaakt. Stuur deze samen met je collega’s naar de raad van bestuur van je ziekenhuis: die kan bij de NVZ aandringen op goede cao-afspraken. 
  • FBZ wil graag in zoveel mogelijk ziekenhuizen aanspreekpunten hebben. Daarom willen we je vragen om je aan te melden als aanspreekpunt voor jouw ziekenhuis bij FBZ. Je bent dan contactpersoon voor een onderhandelaar van FBZ, die jou bijvoorbeeld kan vragen om belangrijke informatie over de acties in je ziekenhuis te delen met collega’s. Heb je hierin interesse? Meld je dan aan via acties@fbz.nl.

FAQ

Wat betekent een zondagsdienst voor jou en je collega’s? Waaraan moet een actie voldoen? Waarom zou je meedoen? Hoe kun je meedenken over activiteiten in jouw ziekenhuis? Kan je werkgever maatregelen tegen je nemen als je meedoet? Je vindt het antwoord op deze en andere vragen in een FAQ op de website van FBZ.

Waarom zijn de onderhandelingen vastgelopen?

Op 7 maart zijn de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen vastgelopen. Veel van de voorstellen van de bonden zijn door de NVZ weggezet als ‘geen prioriteit’ of ‘niet realistisch’, terwijl het gaat om alleszins redelijke én noodzakelijke voorstellen om het werken in algemene ziekenhuizen aantrekkelijk te houden. De onderhandelingen liepen onder andere vast vanwege het salarisbod van de NVZ: die wilde niet verdergaan dan 6%. Dat lijkt op het eerste gezicht redelijk, maar het gaat over een periode van twee jaar (4% in 2025 en 2% in 2026). De loonstijging voor 2026 is echt onder de maat met het oog op de enorme inspanningen die werkgevers dagelijks van zorgprofessionals verlangen. FBZ wil dat álle zorgprofessionals een reële inkomensverbetering krijgen via een gelijke procentuele loonsverhoging. Ook wil FBZ betere afspraken over gezond en veilig werken, duurzame inzetbaarheid en zeggenschap: de voorstellen daarvoor zijn vrijwel allemaal gesneuveld.