Nieuwsbericht

26 oktober 2018

Op 18 oktober 2018 lanceerde de Lancet tijdens het Wereldcongres voor Gynaecologie en Obstetrie (FIGO) een serie van drie artikelen over het stijgende sectio percentage

Een sectio is, wanneer medisch geïndiceerd, een levensreddende operatie. Het toenemende aantal sectio's tot boven de 10-15% is volgens de auteurs van de artikelen echter een zorgelijke ontwikkeling.

Percentage verdubbeld

In de afgelopen 15 jaar is het keizersnede percentage verdubbeld naar een gemiddelde van 21%. Jaarlijks stijgt deze met 4%. Er is een grote spreiding per werelddeel. Zo worden er in Zuid-Afrika minder dan 5% sectio's uitgevoerd, maar in bijvoorbeeld Latijns-Amerika is dat percentage 60%.

Risico's sectio

De prevalentie van moedersterfte en maternale morbiditeit is hoger na een keizersnede dan na een vaginale geboorte. Een keizersnede is geassocieerd met een verhoogd risico op een uterus ruptuur, abnormale innesteling van de placenta, extra uteriene zwangerschap, doodgeboorte en vroeggeboorte. Er zijn aanwijzingen dat baby's geboren met behulp van een sectio verschillende hormonale, fysieke, bacteriële en medische blootstellingen hebben en dat deze blootstellingen de neonatale fysiologie subtiel kunnen veranderen. Korte termijnrisico's van de sectio zijn een veranderde immuun ontwikkeling, een mogelijke associatie met het ontwikkelen van allergieën, atopie en astma en een verminderde darm microbioom diversiteit. De lange termijn risico's zijn minder goed onderzocht, hoewel er vaak melding wordt gemaakt van een verband tussen keizersnede gebruik en een grotere incidentie van astma en obesitas bij de late kinderjaren.

ICM

Franka Cadée, voorzitter van de International Confederation of Midwives schreef mee aan het commentaar op deze Lancet serie. Samen met de medeauteurs benadrukt zij dat de grote variatie in het aantal keizersneden tussen werelddelen onacceptabel is. Daarnaast stellen zij dat de serie artikelen onvoldoende aandacht besteed aan de impact van verloskundigen en midwife-led continuity of care op het keizersnede percentage. Verloskundige zorg wordt namelijk geassocieerd met meer vaginale geboorten, veiligere resultaten, positieve maternale ervaringen en lagere kosten. Deze resultaten werden in 2014 gepubliceerd in De Lancet Midwifery series.

In Nederlands is het sectio percentage 16 procent (PRN jaarboek 2016). We zitten daarmee onder het wereldwijde gemiddelde, maar moeten kritisch blijven naar de indicaties voor sectio's en streven naar een percentage van 10-15% keizersneden.