Samen zijn we sterker!
Twee keer per jaar maakt de KNOV aanspraak op subsidiegeld dat beschikbaar is voor de KNOV via ZonMw Kwaliteitsgelden Verloskunde. Met deze middelen faciliteren en begeleiden we verloskundigen om op innovatieve en vernieuwende wijze vorm te geven aan verloskundige zorg met als doel het verhogen van de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg.
Een aanzienlijk deel van de ZonMw Kwaliteitsgelden gaat naar richtlijnen en de implementatie ervan. Dit pakken we op in samenwerking met andere partijen in de geboortezorg.
We zijn op zoek naar Best practices
Een ander deel van de ZonMw aanvraag gaat over ondersteunende instrumenten voor de beroepspraktijk.
Om de kwaliteit van verloskundige zorg te verhogen, ondersteunt de KNOV op lokaal en regionaal niveau verloskundigen bij het doorvoeren van innovaties in de beroepspraktijk en het delen van kennis en inzichten. Zo zorgen we voor het delen van ‘best practices’ met collega-verloskundigen uit andere regio’s. Mooie voorbeelden hiervan zijn een uit te werken businesscase voor een triagecentrum in Vlaardingen en een project om inzicht te krijgen in verwijsgedrag om onnodige verwijzingen naar de klinische setting te voorkomen.
We zijn op zoek naar interessante onderzoeksvragen en best practices die bijdragen aan een betere kwaliteit van de geboortezorg. Hierbij hebben we jouw hulp nodig!
Waarom zou ik meedoen?
- Je loopt tegen problemen in jouw regio aan die te groot zijn om alleen aan te pakken.
- Je kent een interessante innovatie, maar implementeren is lastig.
- Je ziet kansen om de kwaliteit van zorg te verhogen.
Dit zijn voorbeelden van situaties waar een ‘Best Practices’ project kan helpen.
Ik heb een idee voor een ‘best practice’ – wat nu?
Je idee voor een ‘best practice’ moet voldoen aan de volgende randvoorwaarden:
- Je idee levert een aantoonbare bijdrage aan de kwaliteit van verloskundige zorg.
- Je idee sluit aan bij de KNOV Visie op de Verloskundige in 2030.
- Je bent bereid de ‘opbrengst’ van ‘jouw’ project te delen met andere verloskundigen die er ook baat bij kunnen hebben.
Hebben we je nieuwsgierigheid gewekt?
Hoe helpt de KNOV mij?
Als een idee in aanmerking komt om uitgewerkt te worden in een ‘best practice’ project kan de KNOV jou helpen om je idee aan te scherpen tot een project dat uitvoerbaar is en resultaat opbrengt. De KNOV stelt dan een projectleider aan die met jou en andere gedreven collega’s in de regio samenwerkt om het project daadwerkelijk uit te voeren. De KNOV projectleider ondersteunt je in de stappen die ervoor zorgen dat een project succesvol is – denk hierbij aan het plannen en monitoren van een project, het bewaken van voortgang, het opstellen en bewaken van de begroting en het afronden en het delen van de opbrengst met andere regio’s. De Senior Programma managers kunnen deze ‘best practices’ meenemen naar andere regio’s.
Wat levert het me op?
Een ‘best practices’ project kan verschillende producten opleveren – een uitgewerkte business case of een plan van aanpak met onderliggende documentatie. Maar zo’n traject van een best practice levert jou ook wat op! De ervaring leert dat je door mee te doen aan een best practice inzichten en leermomenten opdoet die je ook op die andere vlakken verder helpt. Denk hierbij aan dingen zoals: het beïnvloeden van stakeholders, het creëren van draagvlak, of het motiveren (en gemotiveerd houden!) van een team. En dat wat jij in jouw regio doet, levert ook een bijdrage aan de kwaliteit van verloskundige zorg in een andere regio van Nederland.
Leuk! Ik zie het wel zitten. Wat nu?
Als jouw idee voor een ‘best practice’ voldoet aan de randvoorwaarden, zet het dan op papier: een A4’je, een paar slides of een korte pitch…, iets waarin je laat zien dat het bijdraagt aan de kwaliteit van verloskundige zorg en aan de visie van de KNOV, waar we als leden en organisatie naar toe werken.
Een aantal dingen kan niet gedaan worden met de ZonMw Kwaliteitsgelden verloskunde: wetenschappelijk onderzoek, implementatieactiviteiten of projecten op een specifieke zorglocatie of in een specifieke zorgorganisatie (en daarmee niet geschikt zijn om te delen met andere regio’s).
Ik heb een vraag. Met wie moet ik contact opnemen?
Neem contact op met de Senior Programma manager (SPM-er) van jouw regio en laat weten dat je een idee hebt. De SPM-er kan je tips en advies geven die je helpen bij het indienen van je idee bij de KNOV.
Hoe verder?
Graag ontvangen we een korte pitch – een A4, een paar slides – iets waarop we kunnen toetsen of jouw idee voldoet aan de randvoorwaarden. Mail deze uiterlijk 15 januari naar de SPM-er voor jouw regio.
1. Regio Midden
Bob Radder - bradder@knov.nl
2. Regio Noord
Job Paulus - jpaulus@knov.nl
3. Regio Noordwest
Mirjam Mascini - mmascini@knov.nl
4. Regio Oost (t/m eind 2020)
Bob Radder - bradder@knov.nl
5. Regio West (tijdelijk)
Zeeland: Suzanne Thompson - sthompson@knov.nl
Zuid Holland: Mirjam Mascini - mmascini@knov.nl
6. Regio Zuidoost
Suzanne Thompson - sthompson@knov.nl
Na 15 januari 2021
We gaan vervolgens kijken welke projecten passen binnen de randvoorwaarden van de subsidieaanvraag en geschikt zijn om verder uit te werken.
Periode half januari en half februari: In samenwerking met jou wordt je project uitgewerkt tot concept projectplan met begroting. Deze moet medio februari klaar zijn om in het formele goedkeuringsproces te komen van de ZonMw subsidieronde. Dit proces neemt ongeveer 3 maanden in beslag.
In juni hoort de KNOV de uitkomsten van de subsidieronde. Dus in juni kan het beginnen. ZonMw projecten hebben een doorlooptijd van 1 jaar.
Leuk – maar de ‘timing’ is niet juist
De KNOV dient twee keer per jaar een subsidieaanvraag in bij ZonMw. Als de timing van deze oproep nu niet uitkomt voor jou – in het najaar is er nog een kans! Voorjaar 2021 gaan we weer een oproep doen voor nieuwe ideeën.