‘In 2030 is de verloskundige een actieve en vaardige gebruiker van doelmatige technologische mogelijkheden en stimuleert en ondersteunt ze de zwangere vrouw bij het gebruik ervan’. Dat staat in de KNOV-toekomstvisie. Het project eHealth in de Geboortezorg draagt hieraan bij door de mogelijkheden van nieuwe technologische toepassingen te onderzoeken en waar relevant te implementeren.
Er zijn nu nog nauwelijks aanbevelingen opgenomen in de bestaande richtlijnen en (zorg)standaarden, omdat voor de meeste digitale toepassingen in de eerste lijn nog onvoldoende bewijs is van effectiviteit als het gaat om kwaliteit van zorg, patiënttevredenheid en tijd- en kostenbesparing. Toch wordt ICT steeds vaker ingezet bij de behandeling/ondersteuning van cliënten in de zorg zoals beeldbellen, monitoren van cliënten op afstand en inzicht in het eigen patiëntendossier.
Door pilot implementaties in de regio willen we laten zien dat eHealth en technologie ook in de eerste lijn een waardevolle bijdrage kan leveren aan de verbeterde informatiepositie van zwangeren, meer controle van de zwangeren zelf en uiteindelijk aan een positieve zwangerschapsbeleving.
Wat als we bijvoorbeeld, door de inzet van Virtual Reality (VR), de pijnscore tijdens een bevalling kunnen verlagen en hiermee het aantal doorverwijzingen in verband met een pijnstillingswens kunnen terugdringen? Of door de inzet van thuismonitoring het aantal (ziekenhuis)bezoeken kan worden verminderd zonder in te leveren op het gebeid van persoonlijke aandacht een veilige zorg? Daarnaast leveren deze pilot implementaties belangrijke input voor landelijke richtlijnen en werkwijzen in het veld.
We starten binnenkort met een werkgroep die zich bezig gaat houden met de vragen hoe en welke ICT toepassingen een toevoeging vormen voor de geboortezorg. We houden je op de hoogte.
Nieuwsbericht
01 maart 2022