Nieuwsbericht

22 oktober 2024

De KNOV heeft signalen ontvangen van leden dat voor het subsidieprogramma ‘Versterking verloskundige samenwerkingsverbanden’ niet altijd een door alle partners, waaronder verloskundigen, gedragen aanvraag is gedaan. Dit kan op termijn problemen veroorzaken voor het draagvlak en de uitvoering van het versterkingsprogramma. Daarnaast lijken sommige VSV's zich niet alleen te richten op de implementatie van het VSV-basiskader, maar op taken, rollen en verantwoordelijkheden van de individuele partners. Hierdoor kan er een impliciete machtsstrijd gevoerd gaan worden tussen de verschillende zorgaanbieders.

Het doel van het programma ’Versterking Verloskundige Samenwerkingsverbanden’ is dat elk VSV stappen kan zetten in (verdere) implementatie van het basiskader en daarmee verder professionaliseren. Het is belangrijk dat de partners een gelijkwaardige inbreng hebben en dat er duidelijkheid is over wat tot de monodisciplinaire taken behoort en wat VSV-zaken zijn zodat er daadwerkelijk duurzame voortgang kan worden gerealiseerd binnen het VSV.  

Om de Federatie van VSV’s te ondersteunen in hun taak, een zorgvuldige uitvoering van het versterkingsprogramma, heeft het KNOV-bestuur de Federatie van VSV’s een mail gestuurd.