Binnen de verloskundige zorg is dikwijls sprake van zij-instromers, mensen die een andere (zorg)opleiding hebben gevolgd en nu Verloskunde gaan studeren. Daarnaast betreden jaarlijks verloskundigen die elders in Europa een verloskunde-opleiding hebben gevolgd de Nederlandse arbeidsmarkt. In het project 'Zij-instroom in de opleidingen' inventariseren we waar deze nieuwe verloskundigen tegenaanlopen.
Met hun diverse achtergrond kunnen anders en elders opgeleiden een verrijking vormen voor de geboortezorg in Nederland. Binnen de EU geldt weliswaar vrij verkeer van mensen, goederen en diensten, maar binnen de in Europa geleverde geboortezorg bestaan best wat verschillen. Bijvoorbeeld in de rol als poortwachter en in het uitdragen van de fysiologische benadering. Als we deze nieuwe collega's verwelkomen, is het daarom belangrijk dat we zorgen voor het behoud van de kwaliteit van zorg.
Daarnaast weten we dat anders en elders opgeleide verloskundigen regelmatig hobbels ervaren op de weg naar het werken als verloskundige in Nederland. Ze missen bijvoorbeeld kennis van het Nederlandse zorgsysteem, kennis over het verkrijgen van vrijstellingen binnen de Nederlandse opleiding, hebben moeite met het vinden van een stageplek of, na het afstuderen, met het vinden van een baan. Met regelmaat zien we op onze platforms verloskundigen (in opleiding) die op zoek zijn naar stages of werkervaring in Nederland.
Daarom zijn we het project ‘Zij-instroom in de opleiding' gestart. In dit project worden de knelpunten geïnventariseerd die door zij-instromers worden ervaren tijdens de opleiding of in de praktijk. Daarna wordt op basis van deze inventarisatie met de Verloskunde-opleidingen gekeken naar reële en haalbare oplossingen. Het project beperkt zich tot instroom vanuit de EU.
Hoe ziet het project eruit?
-
In de eerste fase van het project brengen we in kaart wat de ervaren knelpunten zijn. Hiervoor interviewen we KNOV-leden uit beide groepen instromers. Ook spreken we met de opleiding(en) in het buitenland en Nederland. De eerste interviews hebben al plaats gevonden.
-
In de tweede fase wordt op basis van de inventarisatie met de Nederlandse Verloskunde-opleidingen gekeken naar de belangrijkste issues en een advies geformuleerd voor reële en haalbare oplossingsrichtingen.
Meer informatie
Heb je vragen over het project Zij-instroom? Stuur dan een mail naar projectleider Conchita Rouppe van der Voort op crouppe@knov.nl of Senior Programmacoördinator Suzanne Thompson via sthompson@knov.nl.
Dit project wordt mogelijk gemaakt met Kwaliteitsgelden vanuit ZonMw.