Op dinsdag 22 februari was de eerste bijeenkomst van de klankbordgroep Verloskundige van de Toekomst. De klankbordgroep heeft als doel de verbinding leggen en versterken tussen verschillende projecten, werkgroepen en leden die actief zijn binnen en buiten de KNOV. De overkoepelende klankbordgroep bestaat uit leden van verschillende, al bestaande, werkgroepen. Hierdoor weten de projectleiders en werkgroepleden waar het onderwerp Verloskundige van de Toekomst raakvlakken heeft met projecten, programma’s en werkgroepen.
Inhoud bijeenkomst
Projectleiders deelden de voortgang van hun projecten en was er mogelijkheid tot het stellen van vragen. De opgedane kennis en kunde wordt gedeeld in de andere projectwerkgroepen. De basis voor een prettige samenwerking werd gelegd en iedereen weet elkaar nu al te vinden!
Kennismaken met de projectleiders
- Implementatiemanager Eric Zeegers focust zich in eerste instantie op de implementatie van richtlijnen en ontwikkelt daarvoor een toolkit. Ook andere KNOV-projecten zullen op deze manier worden geïmplementeerd. Vragen aan Eric? Mail dan naar implementatie@knov.nl.
- Na een pilot en wetenschappelijk onderzoek van het innovatieve project Antenataal CTG in de eerste lijn zijn we nu toe aan implementatie in de regio. Projectleider Saskia Walgemoed (swalgemoed@knov.nl) is al bekend met de inzet van CTG in de eerste lijn omdat zij nauw betrokken was bij de pilot in Zwolle.
- Projectleider Bernice Engeltjes (b.engeltjes@hr.nl) is gepromoveerd op 'haar' triagewijzer en begeleidt nu de volgende stap naar implementatie in nog meer regio's.
- Ehealth-projectleider Hermien Gaasbeek (ehealth@knov.nl) is verantwoordelijk voor vier projecten: het project Inzet VR bij baringspijn, Ehealth toepassingen bij richtlijnen, Thuismonitoring en Online zichtbaar maken van specialisaties van verloskundigen.
- In de toekomst bevallen in een geboortecentrum (GBC)? Of moet een GBC zich juist richten op gespecialiseerde verloskundige zorg? En hoe moet dat GBC er dan uitzien? Sanderieke Verweij en Anita Severijnen denken volledig out of the box en geven met de werkgroep een vernieuwende geboortecentrumvorm: een proeftuin waar innovaties getest kunnen worden en alle bovenstaande projecten in geïmplementeerd worden. Voor meer informatie of vragen kun je mailen naar geboortecentrum@knov.nl.
- Verloskundigen volgen al sinds 2008 een vast consultschema. Dé manier van verwerken, maar erg toe aan vernieuwing. Wat is de behoefte van de verloskundige in haar zorgverlening en nog belangrijker: Wat is de behoefte van de cliënt? Wil zij informatie verzamelen over haar gezondheid en die van haar baby via een app, haar smartwatch of plakt ze een innovatieve 'sticker' op haar buik waardoor ze 's ochtends tijdens haar eerste kop koffie via de televisie in de keuken haar baby kan zien bewegen? Of zoekt zij juist graag contact en ondersteuning bij andere zwangeren? Amanda Christianen (achristianen@knov.nl) begeleidt dit proces en is nu samen met de projectgroep Prenatale begeleiding bezig met de ontwikkeling van een behoeftepeiling. Ook wordt de wetenschappelijke onderbouwing in het project meegenomen.
Bijdragen aan klankbordgroep
Wil jij ook weten wat er speelt binnen een van deze projecten? Of wil jij graag mee sparren/brainstormen? Je bent meer dan welkom in onze overkoepelende klankbordgroep! Meedoen? Stuur dan een mailtje naar Rosanne van der Sterre-Poolen, via rvandersterre@knov.nl