Eerder deze maand hebben we onze brief met acht eerstelijnspartijen aan de Tweede Kamer gedeeld over leefstijlpreventie. Op 14 december debatteerde de Kamer met de staatssecretaris Maarten van Ooijen (VWS). In aanloop stuurde een coalitie van eerstelijnszorgpartijen (ActiZ, InEen, KNGF, KNMP, LHV, NHG, V&VN en KNOV) een gezamenlijke brief naar de politiek. De kernboodschap: investeren in preventie en gezondheid moet niet meer vrijblijvend zijn. Investeren in preventie is cruciaal voor de kwaliteit van zorg, en om het toegankelijk en betaalbaar te houden.
De eerste lijn is een onmisbare schakel in het gezondheidsstelsel en het preventiebeleid. De verloskundige speelt een doorslaggevende rol in de ambitie om passende en juiste zorg aan huis én in de wijk te leveren. Helaas ontbreekt het momenteel aan tijd en ruimte om met preventieve activiteiten en innovatie aan de slag te gaan, niet alleen bij de verloskundige, maar bij alle eerstelijnsprofessionals. Daarom roepen alle ondertekende partijen de politiek op om maatregelen te treffen die de zorgprofessionals meer tijd geven voor de client en daarnaast om het creëren van randvoorwaarden voor intensieve samenwerking in de eerste lijn.
Boodschap eerstelijnspartijen beperkt gehoord
Helaas was er tijdens het debat weinig aandacht voor onze oproep en ons pleidooi aan de overheid om burgers meer te helpen bij het maken van gezondere keuzes, door de gehele leefomgeving gezonder in te richten. Veel cliënten hebben namelijk zorgvragen die niet-medisch van aard zijn. Denk aan eenzaamheid en financiële problemen. Sociale problematiek moet opgelost worden in het sociale domein, niet in de zorg. Dit vraagt om goed toegankelijke en overzichtelijke verwijsmogelijkheden naar het sociaal domein. Gemeenten hebben hierbij ondersteuning nodig van de Rijksoverheid en daarmee ontzorgen we de zorg.
Tijdens het debat is vooral aandacht uitgegaan naar deelonderwerpen zoals productverbetering van voedingsmiddelen, alcoholreclame en tabaksontmoediging onder jongeren. De ongelijke toegang tot een gezonde leefstijl waardoor mensen geen goede keuzes kúnnen maken, is wel aangestipt. De staatssecretaris erkent dit probleem, alleen oplossingen zijn niet genoemd.
De gezamenlijke coalitie ActiZ, InEen, KNGF, KNMP, LHV, NHG, V&VN en KNOV blijft zich inzetten om de in deze brief geformuleerde boodschap uit te dragen.