Nieuwsbericht

08 september 2022
De Dag van de Geboorte

Vier jaar geleden zagen Aart (37) en Sjors (34) hun grootste wens in vervulling gaan toen zij, na een lange weg, ouders werden van zoon Tom. Eind dit jaar hopen zij hun gezinsgeluk uit te breiden met een tweede kind. Beide keren heeft het stel hulp gekregen van een draagmoeder. Vandaag, op de Dag van de Geboorte, delen zij hun verhaal ter inspiratie, omdat hun wens vaak onmogelijk leek, totdat hij uitkwam. Maar ook omdat er nog zoveel hiaten zijn op het gebied van draagmoederschap.

Aart en Sjors leren elkaar kennen in een kroeg in Utrecht. Na een gezellige avond nemen de twee buiten afscheid. Omdat het zo koud is, leent Sjors zijn handschoenen uit aan Aart. “Die haal ik wel een keertje op.” En zo geschiedde. Amper een half jaar later krijgt het kersverse stel een tegenslag te verwerken, want Sjors blijkt ernstig ziek. Zijn ziekte tilt hun relatie naar een hoger level. Wanneer Sjors is hersteld en het vertrouwen in zijn lichaam terugvindt, besluit het stel klaar te zijn voor de volgende stap in hun relatie; ouders worden. Beiden realiseren zich dat het voor een man-man koppel wellicht lastiger zal zijn. ‘Lastiger’ blijkt een understatement.

Ze schrijven zich in voor adoptie, maar met slechts vier potentiële adoptielanden blijkt dit niet zo eenvoudig en daarnaast ook heel duur. Pas wanneer zij in aanraking komen met stichting ‘Meer dan gewenst’ (een stichting voor LHBT+ers met een kinderwens) ontstaat het idee voor draagmoederschap.

De zoektocht naar een draagmoeder blijkt evenmin eenvoudig, een oproepje plaatsen mag in Nederland immers niet. Sjors en Aart belanden op een forum en zo komen zij in contact met verschillende vrouwen, maar een echte match is niet snel gevonden. Uiteindelijk klikt het met een dame waarmee het traject wordt ingezet, maar na zeven pogingen komt dit abrupt tot een einde. De draagmoeder geeft aan voortzetting van het traject niet meer aan te kunnen. Dit tot grote teleurstelling van Sjors en Aart. Al realiseren zij zich ook dat hun kinderwens zó groot was dat ze eigenlijk ook hun eigen grenzen onvoldoende hebben bewaakt in het traject.

De zoektocht gaat door. Ze vinden een match in Nadia, een vrouw die wel draagmoeder wil zijn maar niet met haar eigen eicel. Daarom wordt er een ivf-draagmoederschapstraject gestart; een kostbaar traject, want de verzekering vergoedt niets van de kosten. Via via vindt het stel een eiceldonor en door middel van een ivf-behandeling raakt Nadia bij de derde poging zwanger. Geluk en verdriet volgen elkaar snel op, want na tien weken blijkt het hartje niet te kloppen. Direct volgt een nieuwe poging, dit keer met een terugplaatsing van twee embryo’s. En weer is er een positieve test. Helaas eindigt ook deze zwangerschap in een miskraam. Hierna volgden in totaal acht pogingen, maar zonder het zo gewenste resultaat. Het gaat niet lukken op deze manier. Opnieuw dient de optie tot adoptie zich aan, maar met bedragen beginnend bij €60.000,- blijkt dit helaas toch ook niet voor hen weggelegd.

Het stel besluit hun kinderwens met de rest van de wereld te delen via een blog. Misschien komen zij op deze manier met iemand in aanraking die hen kan helpen of kunnen ze in het uiterste geval zelfs een crowdfunding starten. Na een half jaar belt Nadia. Ze denkt iemand gevonden te hebben die Aart en Sjors wil helpen, als draagmoeder. Het stel maakt kennis met Lianne en direct is er een klik. Niet alleen met haar, maar ook met haar man en de rest van haar familie. Het voelt goed en wanneer alle afspraken op papier zijn vastgelegd, volgt een nieuw traject. Dit keer is het geen ivf-traject maar een laagtechnologisch traject, waarbij de draagmoeder zwanger probeert te worden middels zelfinseminatie. Na de tweede inseminatie rijden Aart en Sjors naar Lianne om samen met haar en haar gezin kerst te vieren. Lianne doet een zwangerschapstest en terwijl Aart en Sjors wachten op de uitslag krijgen zij een cadeautje. Het blijkt een positieve zwangerschapstest die Lianne al eerder had gedaan. De twee kunnen hun geluk niet op. Echter pas wanneer zij bij de verloskundige een kloppend hartje horen zijn zij gerustgesteld.

Een kleine negen maanden later wordt Lianne ingeleid, vanwege zwangerschapsdiabetes. Aart en Sjors mogen bij de bevalling zijn. Tom wordt geboren en na een kwartier bij Lianne op de borst te hebben gelegen, wordt hij voor het eerst in de armen gelegd van zijn vaders. Een magisch moment. Na een week bij Lianne thuis door te hebben gebracht, gaan de kersverse vaders mét Tom terug naar huis. Met eigen inzet hebben Aart en Sjors drie maanden vrij weten te regelen, want enige vorm van verlof is er voor hen niet geregeld in ons land aangezien zij nog niet de juridische ouders zijn van Tom. Dit staat het familiegeluk echter niet in de weg. De twee genieten met volle teugen nu hun langgekoesterde wens eindelijk is uitgekomen.

Aart en Sjors zijn beide vrijwilliger bij de stichting ‘Zwanger voor een Ander’ en bestuurslid

van stichting ‘Meer dan Gewenst (een stichting voor regenboog ouderschap). Daarnaast is Aart auteur van het prentenboek ‘De papa’s van Teddy’ (om aan hun kinderen uit te kunnen leggen hoe het hele traject is gegaan) en is hij opticien. Sjors is counselor bij een centrum voor vruchtbaarheid waar hij patiënten spreekt met fertiliteitsproblemen en wensouders en donoren met betrekking tot donorconceptie. Daarnaast heeft hij (met zijn achtergrond als social worker) ‘Studio Kinderwens’ opgestart. Waarbij hij wensouders, draagmoeders en eiceldonoren in elke fase van het draagmoederschap begeleidt.

Nu, vier jaar later, zijn Aart en Sjors het avontuur opnieuw aangegaan. Dit keer verloopt de zoektocht naar een draagmoeder veel soepeler. Goede vriendin Imara, moeder van drie kinderen, verloskundige en beleidsmedewerker bij de KNOV, wil graag draagmoeder voor hen zijn. Het stel kent Imara van de Stichting ‘Zwanger voor een ander’ (een stichting voor draagmoederschap), waar Aart en Imara beide medeoprichters van zijn. Imara is op dit moment 25 weken zwanger en alles lijkt vooralsnog voorspoedig te gaan. “Het is bijna niet te geloven dat het nu allemaal zo soepel verloopt. Het is zo ontzettend fijn”, aldus Sjors.

Imara: “Het is zo bijzonder om voor de vierde keer een zwangerschap mee te mogen maken. Ik ben mama van drie kinderen, ons gezin is compleet en dat ik dit nu voor Aart en Sjors kan doen voelt fantastisch. Ik geniet enorm van deze zwangerschap en de weken vliegen voorbij, het gaat mij eigenlijk veel te snel. Ik kijk ernaar uit om in december voor de vierde keer moeder te worden, maar moeder worden of mama zijn, zijn twee verschillende dingen; dit kindje heeft straks twee geweldige papa’s!”

Draagmoederschap verloopt in Nederland in veel gevallen via een ivf-behandeling. Echter is het ivf-draagmoederschap nog niet opgenomen in het verzekerde pakket. Minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, is voornemens om het verzekerde pakket gedeeltelijk uit te breiden met ivf-draagmoederschap. Ook in het nieuwe voorstel is geen rekening gehouden met de diversiteit aan gezinsvormen anno 2022. De Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) zou graag zien dat deze ongelijkheid verdwijnt en daarom is zij voornemens, samen met een brede groep van belangenverenigingen en patiëntenorganisaties, een brief te sturen naar de minister waarin zij vraagt om inclusiviteit van alle soorten gezinsvormen en -situaties voor ivf-draagmoederschap in het verzekerde pakket.