Nieuwsbericht

25 juni 2024

Menig veelbelovende innovatie in de organisatie van integrale geboortezorg houdt na verloop van tijd op te bestaan. Preventieve en ondersteunende zorg verdwijnt bijvoorbeeld ten koste van uitdijende acute zorg, een patroon dat zichtbaar is in binnen- én buitenland.
 

Welke mechanismen ondersteunen de duurzame implementatie van innovaties en welke werken ze juist tegen? Op deze vraag werd eerder dit jaar ingegaan tijdens een invitational conference die werd gehouden door hoogleraren Ank de Jonge en Arie Franx. Aan de conference deed een gevarieerde groep experts mee, waaronder KNOV-bestuurslid Alieke de Roon-Immerzeel.

Tijdens de conference is gediscussieerd over mogelijke lange termijnoplossingen die ervoor zorgen dat goede innovaties kunnen blijven voortbestaan. Daarbij kan veel geleerd worden van -al dan niet succesvolle- nationale en internationale voorbeelden. De voordrachten en discussies tijdens en naar aanleiding van de conference boden belangrijke aanknopingspunten om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen naar meer waardegedreven zorg (met name ontwikkelingen gericht op preventie en ondersteuning), niet alleen op de korte termijn succesvol zijn maar ook op de langere termijn blijven bestaan. Deze bijeenkomst was een eerste aanzet om hier landelijk mee aan de slag te gaan.

Lees meer over de conference op de website van Chilbirth Network