Nieuwsbericht

22 augustus 2024
Informatieplicht zorgaanbieders per 1 september aangescherpt

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) scherpt de regels voor informatieverstrekking door zorgaanbieders verder aan. Vanaf 1 september moet je ook je cliënt actief en aantoonbaar informeren als je geen contract hebt met diens zorgverzekeraar of als je onverzekerde zorg aanbiedt.


Het moet voor cliënten vooraf duidelijk zijn dat ze gebruik gaan maken van niet-gecontracteerde of onverzekerde zorg en dat dit mogelijk gevolgen heeft voor hun vergoeding. Dat staat in de nieuwe Regeling transparantie zorgaanbieders van de NZa, die geldt vanaf 1 september 2024.  

Waar moet je over informeren? 

De informatieplicht gaat niet zover dat je exact moet aangeven welk deel van de kosten de cliënt zelf moet betalen. Je hoeft dus niet de voorwaarden van alle polissen te kennen. Je geeft wel aan 

  • of de geboden zorg onder de aanspraak van de Zorgverzekeringswet (Zvw) of de Wet langdurige (Wlz) valt; 
  • of daarvoor een eigen bijdrage geldt; 
  • of met de zorgverzekeraar van de cliënt wel of geen contract is gesloten. 

Aantoonbaar maken

Je informeert je cliënt voordat je de zorg levert. Dit mag mondeling, digitaal of schriftelijk, zolang je maar kunt aantonen dat je de informatie hebt verstrekt én het jouw cliënt tijdig heeft bereikt. 

Aan het vereiste van aantoonbaarheid voldoe je in elk geval als je de informatie per post, per e-mail of via het cliëntenportaal stuurt. Informatieverstrekking vindt bijvoorbeeld ook actief en aantoonbaar voor de start van de zorgverlening plaats als je in de afspraakbevestiging een toelichting zet over de contractstatus met de verschillende zorgverzekeraars en daaronder vallende merken. En een korte uitleg geeft over de mogelijke gevolgen van het ontbreken van een contract met een verwijzing naar de (zorg)verzekeraar voor de specifieke gevolgen voor de betreffende cliënt. Verstuur je de afspraakbevestiging per e-mail? Dan volstaat een link naar de webpagina waarop de voornoemde informatie beschikbaar is.  

Eigen verantwoordelijkheid cliënt

De cliënt heeft uiteraard ook een eigen verantwoordelijkheid. Je mag dan ook verwachten dat die zelf weet bij welke zorgverzekeraar die is verzekerd en welke verzekeringspolis is afgesloten. 

Verder lezen