Drie keer per jaar overleggen wij tijdens de Verloskundig Overleggen Zorgverzekeraars (VOZ’en) met CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis. Samen met de verloskundigen uit de VOZ-werkgroep bespreken we de verschillende thema’s binnen de verloskunde en hoe deze in de contracten met zorgverzekeraars (kunnen) terugkomen. Voorafgaand aan deze overleggen vindt het PLAZA plaats. In de mei/juni-cyclus bespraken we het inkoopbeleid voor 2025 en de beoogde wijzigingen in de contracten. De uitkomsten koppelen we hieronder aan je terug.
Green deal duurzame zorg
Alle zorgverzekeraars noemen de Green Deal Duurzame Zorg (GDDZ) 3.0 in hun inkoopbeleid. Er wordt van zorgaanbieders verwacht dat zij zich inzetten voor de doelstellingen uit de GDDZ en duurzaamheid meenemen in de plannen en ontwikkelingen van de organisatie. De passage in het inkoopbeleid is een brede afspraak onder zorgverzekeraars. Op dit moment ligt er geen concrete vraag/plicht bij verloskundigen rondom duurzaamheid. Het thema is met name opgenomen in de documenten om duurzaamheid bij alle zorgaanbieders op het netvlies te krijgen/houden.
Biometrie
We ontvangen signalen vanuit verschillende regio’s dat in VSV-protocollen regelmatig indicaties beschreven worden voor meer dan twee biometrie-metingen (bijvoorbeeld tweewekelijks herhalen) in de eerste lijn. Zorgverzekeraars houden van origine een maximum van twee biometrie-metingen aan per cliënt. Er wordt per verzekeraar wisselend omgegaan met declaraties van de derde (of meer) biometrie.
Zilveren Kruis heeft in de overeenkomst geen maximumaantal voor biometrie opgenomen. In de praktijk blijkt dat een derde biometrie veelal vergoed wordt.
Menzis houdt standaard aan dat er twee keer een biometrie gedeclareerd kan worden. Echter, op basis van zorgverschuiving en het (langer) volgen van de cliënt in de eerste lijn, kan het voorkomen dat er meer biometrie-metingen in de eerste lijn worden uitgevoerd. In het inkoopbeleid van 2022 had Menzis daarom al het volgende opgenomen: VSV’s die ketenafspraken maken over de zorg bij groeiachterstand kunnen een plan indienen met daarbij een prognose van het aantal zwangeren en het aantal echo’s en een beschrijving van de interne kwaliteitsborging. We passen dan de afspraken aan voor alle praktijken in het VSV en monitoren samen met het VSV de afspraken. Dit geldt in 2025 nog steeds. Neem vanuit het VSV, de coöperatie of zorggroep contact op met Menzis als dit bij jullie het geval is.
VGZ rekent met een gemiddeld aantal biometrie-controles van twee voor de gehele praktijk. Je zou dus bij één cliënt vier biometrie-metingen kunnen doen tegenover een cliënt zonder enige biometrie-meting. Wanneer de praktijk gemiddeld boven de twee biometrie per cliënt uitkomt, kan VGZ vragen naar de medische indicatie voor de echo’s. Hierbij houdt VGZ aan dat landelijke richtlijnen officiële medische indicaties zijn en zien regionale afspraken niet als formele indicaties. We hebben VGZ aangegeven dat zij daarmee strikter beleid toepast dan andere verzekeraars. Loop je hier tegenaan? Neem dan contact op met VGZ.
CZ houdt een maximum van twee per cliënt aan. Een derde biometrie kan worden goedgekeurd, maar dit is casus-specifiek en daar moet je zelf contact voor opnemen met CZ. Naar aanleiding van het VOZ-overleg onderzoekt CZ of ze deze begrenzing kan aanpassen. Voor de contracten van 2025 en 2026 blijft dit echter ongewijzigd, omdat het in 2024 gesloten contract een driejarig contract betreft.
Samen met BEN en NVOG herzien we de multidisciplinaire richtlijn Foetale groeirestrictie. De commentaarfase is inmiddels afgesloten. We verwerken dit moment het commentaar om het vervolgens ter autorisatie voor te leggen aan de deelnemende partijen. In deze richtlijn worden indicaties voor biometrie ook meegenomen.
Zorgverschuiving
Zorgverzekeraars geven aan dat regionale zorgverschuivingen vanuit landelijk perspectief soms lastig over te nemen zijn. Het kan voorkomen dat bepaalde initiatieven van zorgverschuiving in regio’s al standaard gedaan worden en onderdeel zijn van het abonnementstarief. Terwijl in andere regio’s het vernieuwend is en wordt onderhandeld over verschuiving van de middelen (budget). Een simpel voorbeeld hiervan is het uitvoeren van de hielprik en/of billirubinemetingen. In sommige regio’s is dit al lange tijd onderdeel van het basistakenpakket. In andere regio’s wordt deze zorg nu juist verschoven vanuit de tweede lijn naar de eerste lijn, of van het laboratorium naar de eerste lijn.
Deze regionale verschillen maken dat bij dergelijke initiatieven niet alle zorgverzekeraars het beleid van de preferente verzekeraar volgen. Immers, als in regio A deze zorg onderdeel is van het abonnementstarief, waarom zou dat dan niet zo zijn in regio B? Wij begrijpen dat de zorgverzekeraars dit verschillend ervaren maar adviseren jullie toch om de ideeën die je in je regio hebt, in te dienen bij de belangrijkste verzekeraar(s). En te bespreken of er een additionele vergoeding beschikbaar is.
Meekijk- en meedenkconsult Zilveren Kruis
Bij cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis kun je vanaf 2024 een meekijkconsult declareren. Per 2025 is daar het meedenkconsult aan toegevoegd. Een meekijkconsult is een tweedelijnsconsult dat je als eerstelijnsverloskundige aanvraagt bij een afwijkende bevinding bij de cliënt. De gynaecoloog beoordeelt de cliënt zelf.
Vanaf 2025 kun je ook een meedenkconsult declareren bij cliënten die verzekerd zijn bij Zilveren Kruis. Bij het meedenkconsult beoordeelt de gynaecoloog de cliënt niet zelf, maar adviseert de gynaecoloog over het beleid vanuit informatie uit het dossier. Bij het meekijk- en meedenkconsult gaat het om situaties waarbij er geen richtlijnen of protocollen zijn die in deze situatie sturen op verwijzing, maar juist situaties waarbij je twijfelt over het beleid bij de zwangere.
Zilveren Kruis weet dat er in sommige regio’s al vergelijkbare afspraken gelden. Bijvoorbeeld onder de naam teleconsult of polibezoek op de verloskundigenpraktijk. Het voornaamste verschil is dat bij het meekijk- en meedenkconsult de gynaecoloog geen DBC opent voor de cliënt. De beoordeling door de gynaecoloog wordt bekostigd vanuit het tarief voor het meekijk- of meedenkconsult dat de verloskundige declareert bij Zilveren Kruis.
Zorggroepen
Bij de meeste verzekeraars is contractering via een zorggroep mogelijk. Hiervoor gelden vaak specifieke eisen en die verschillen per verzekeraar. Salland koopt als enige zorgverzekeraar expliciet geen zorg in via verloskundige zorggroepen. CZ heeft de voorwaarden voor contractering van de zorggroep uitgebreider omschreven in het inkoopbeleid, maar de voorwaarden hiervoor zijn niet veranderd. Tijdens het PLAZA was hier verwarring over. Het lijkt op basis van de beschreven voorwaarden alsof CZ niet het correcte beeld heeft van wat een zorggroep is. We hebben dit nagevraagd bij CZ: wanneer de zorggroep in 2024 voldeed aan de voorwaarden en er niets is veranderd bij de zorggroep, dan kun je ervan uitgaan dat de zorggroep in 2025 wederom voldoet.
Dit zijn de belangrijke data per zorgverzekeraar:
We hebben het inkoopbeleid van de verschillende zorgverzekeraars voor je in een matrix gezet. Download de matrix