Nieuwsbericht

17 september 2024

In aanloop naar Prinsjesdag heeft kabinet Schoof het regeerprogramma met de plannen voor de kabinetsperiode gepresenteerd. We zien aanknopingspunten om met de regering een aantal belangrijke stappen te zetten. Hoe het regeerprogramma de geboortezorg raakt, zetten we hieronder voor je uiteen.


Verlagen eigen risico

Het kabinet zet in op bestaanszekerheid en een goede toegankelijkheid van de zorg voor alle inwoners van Nederland. Het kabinet vindt dat te veel mensen zorg mijden of uitstellen, omdat ze opzien tegen de rekening. Met het oog op bestaanszekerheid wil dit kabinet onder andere het eigen risico vanaf 2027 fors verlagen tot 165 euro, met een maximum van 50 euro per behandelrelatie. In 2025 en 2026 wordt het eigen risico al bevroren op het huidige bedrag van 385 euro. Hoewel verloskundige zorg niet onder het eigen risico valt, valt bijvoorbeeld labonderzoek of ambulancevervoer vaak wel onder het eigen risico.

Halveren administratietijd

Het kabinet wil wet- en regelgeving die leidt tot onnodige administratietijd opheffen. Het vertrouwen in medewerkers wordt het uitgangspunt. Daarnaast wil het kabinet de administratietijd in de zorg beperken door artificiële intelligentie (AI) in te zetten. Het kabinet zal de wet- en regelgeving die hiervoor nodig is prioritair oppakken en de voorlopers ondersteunen. In het regeerprogramma staat ook dat het kabinet de databeschikbaarheid en gegevensuitwisseling in zorg en welzijn versneld gaat verbeteren. In dit kader spreken we aankomende donderdag met VWS over de aanlevering en datakwaliteit in de geboortezorg.

Personeelskrapte

Het halveren van de administratietijd is één van de maatregelen om de personeelskrapte aan te pakken en meer tijd vrij te maken voor de zorg. Naast de juiste inzet van medewerkers en het vergroten van vakmanschap en werkplezier. Er komt een wetsvoorstel dat duidelijker maakt wanneer je werkt als werknemer of als zelfstandige.

Versterken eerstelijnszorg

Het regeerprogramma beschrijft de eerstelijnszorg als een cruciale schakel in ons zorglandschap voor een doorverwijzing naar medisch specialistische zorg. Binnen de huisartsenzorg wil het kabinet inzetten op voldoende praktijkhoudende huisartsen, het verlagen van drempels voor startende praktijkhouders en meer tijd om goed te luisteren naar de behoefte van de patiënt. Dit sluit goed aan op onze speerpunten én op onze rol als poortwachter. We zien deze plannen ook als een goede basis voor verloskundigen 

Behoud streekziekenhuizen

Het kabinet wil streekziekenhuizen behouden, zodat patiënten minder ver hoeven te reizen en het voor zorgprofessionals aantrekkelijk is om in het perifere ziekenhuis te blijven werken. Er wordt toegewerkt naar minder marktwerking door aan te sturen op een vaste vergoeding van acute zorg, waaronder de acute verloskunde in ziekenhuizen.

Terugtrekken wetswijziging artikel 13 - vergoeding ongecontracteerde zorg

Het vorige kabinet was voornemens om artikel 13 van de zorgverzekeringswet (Zvw) aan te passen waardoor het voor zorgverzekeraars mogelijk werd om een lagere vergoeding voor ongecontracteerde zorg vast te stellen. Samen met andere eerstelijns partijen hebben wij een kritische brief gestuurd over deze aanpassing. Het is goed om te zien dat minister Agema deze wetswijziging wil intrekken.

Het regeerprogramma en de voornemens van het kabinet sluiten op veel thema’s aan bij de bouwstenen uit onze geboortezorgagenda. We zullen op deze thema’s gesprekken initiëren om onze gezamenlijke doelen te bereiken. 

Naar het regeerprogramma