Nieuwsbericht

30 november 2018

De commissie van VWS debatteerde op donderdag 29 november in de Kamer met minister Hugo de Jonge en staatssecretaris Paul Blokhuis over diverse onderwerpen rondom zwangerschap en geboorte.

In het debat was veel aandacht voor Kansrijke start en de capaciteitsproblematiek in de ziekenhuizen. Maar ook voor objectieve voorlichting aan ongewenst zwangeren.

Kansrijke start

Wat is volgens de minister de concrete invulling van het actieprogramma dat zich richt op de eerste 1000 dagen van een kind? De inzet van lactatiedeskundigen zou daar o.a. volgens CU en D66 onderdeel van uit moeten maken. De Jonge wil met Kansrijke Start de geboortezorguitkomsten verbeteren en de babysterfte verlagen. Preventie is daarbij cruciaal en dus ook de verloskundige. In februari wordt duidelijk of er voor verschillende interventies (op maat) meer geld beschikbaar komt.

Capaciteitsproblematiek

Bijna alle Kamerleden maken zich hier grote zorgen over. Groen Links benoemde de extra stress die er voor zwangeren en verloskundigen ontstaat. De geboortezorgpartijen moeten hierover in gesprek gaan met de minister (CDA). De SP vroeg nogmaals om behoud van de acute verloskunde in Lelystad en overweegt een motie in te dienen, gericht op de beschikbaarheid van acute verloskunde overal in Nederland binnen 20 minuten rijafstand vanaf huis. De ministers gaan o.a. geld beschikbaar stellen voor het opleiden van personeel. Voor de situatie in Lelystad heeft minister Bruins al eerder een beschikbaarheidsbijdrage toegezegd.

Integrale bekostiging

Vanuit de Kamerleden was er beperkt aandacht voor de ontwikkelingen op het gebied van het experiment integrale bekostiging. De minister heeft laten weten dat het goed is dat er mee geëxperimenteerd wordt. VWS blijft inzetten op integrale geboortezorg, waarbij de optie van integrale bekostiging in stand wordt gehouden. Besluitvorming is pas aan de orde na evaluatie; daarbij worden de RIVM-monitor en het advies van de NZa betrokken.

Erkenning specialisme klinisch verloskundige

Verschillende partijen vroegen de minister naar de stand van zaken op dit punt en benadrukken graag te zien dat het een en ander in deze kabinetsperiode wordt geregeld. Volgens het CDA zorgen nieuwe, formele beroepen, zoals die van klinisch verloskundige, voor sociale innovatie in de zorg. De minister gaat met het Zorginstituut in gesprek over het vormgeven van de erkenning.

Taakherschikking en substitutie

De noodzaak van taakherschikking en substitutie om hiermee zorg op de juiste plek voor elkaar te krijgen kwam ook in het debat aan de orde. Vanuit Groen Links werd een impasse in het gesprek tussen verzekeraars en aanbieders geconstateerd. De minister herkende dat en gaat partijen daarop aanspreken. Want voortgang is nodig, ook om te zorgen dat iedere vrouw kan bevallen op de plek die ze zelf wil.

Voorlichting ongewenst zwangeren

Veel aandacht ging naar de noodzaak van objectieve voorlichting van ongewenst zwangeren. De minister neemt op dit punt een eigenstandige positie in, namelijk dat die de voorlichting geven ook een eigen standpunt (mogen) hebben. D66 gaat daarom een vervolgdebat aanvragen en hierover een motie in te dienen.

Overige punten uit het debat

  • 13-wekenecho: ZonMW, RIVM en de Gezondheidsraad doen nader onderzoek naar de voor- en nadelen, eventueel gevolgd door een landelijk implementatieonderzoek.
  • Genetische manipulatie: er zijn zorgen over de berichten over genetische manipulatie vanuit China. Dit is in Nederland niet toegestaan. Het debat over deze ontwikkelingen zal wel gevoerd moeten gaan worden. Moet alles wat kan?
  • Anticonceptiepil: deze is waarschijnlijk na de feestdagen weer volledig beschikbaar.
  • Afschaffen eigen bijdrage: een aantal partijen heeft hier wederom aandacht voor gevraagd, de minister heeft aangegeven deze in stand te houden.