Nieuwsbericht

23 juli 2024

Wat is de essentie en reikwijdte van ons beroep? Wat zijn de gedragsregels voor een verloskundige in haar rol als professional richting cliënten en andere zorgverleners? Deze aspecten zijn beschreven in het beroepsprofiel en de beroepscode. Het is echter ruim 10 jaar geleden dat deze documenten zijn opgesteld. Is in die tijd ons beroep en onze beroepsidentiteit veranderd? De KNOV is al geruime tijd met leden in gesprek over de beroepsidentiteit van verloskundigen. Er zijn verschillende webinars georganiseerd, waaronder over de kernwaarden van de verloskundige en er is een projectgroep bezig met de ontwikkeling van "identiteitsdocumenten". Het is tijd om het beroepsprofiel en de beroepscode opnieuw te bekijken en aan te passen aan wie wij als beroepsgroep willen zijn. 

Hoe gaan we dat doen? 

In de eerste fase van het project beantwoorden we samen met leden een aantal essentiële vragen, die de vernieuwde kaders vormen. 

  • Wat is het doel van het beroepsprofiel en de beroepscode? En worden deze doelen in de huidige vorm bereikt? 

  • Aan welke eisen moeten een beroepsprofiel en beroepscode voldoen? 

  • Is het nodig het huidige beroepsprofiel en de beroepscode aan te passen en zo ja, welk model en welke vorm zijn hiervoor passend? 

In de fase daarna zal op basis van de vernieuwde kaders worden gewerkt aan de inhoud om tot een vernieuwd beroepsprofiel en beroepscode te komen. 

Leden gezocht 

Zowel in de eerste fase (bepalen kaders) als in de uitwerkingsfase werken we nauw samen met leden. Ben jij KNOV-lid, verloskundige, werkzaam in de eerste of tweede lijn en kun je breed kijken naar het werk als verloskundige? Vind je het interessant om bezig te zijn met het beroepsprofiel en de beroepscode? Dan zijn we op zoek naar elkaar. Je kunt via deze oproep meer lezen over deelname aan de werkgroep. Kun je niet deelnemen aan de werkgroep, maar wil je graag meedenken? Leden zullen nog op verschillende momenten de mogelijkheid krijgen om input te leveren. 

Meer informatie

Heb je al vragen? Stuur dan een mail naar Conchita Rouppe van der Voort op crouppe@knov.nl . We houden je op de hoogte over dit project! 


 Lees meer