Nieuwsbericht

26 juni 2024

De verplichting uit de Wet toetreding zorgaanbieders (Wtza) om intern toezicht in te richten, is verhoogd van 25 naar 50 zorgverleners. Ondanks dat deze verplichting gold voor slechts enkele verloskundige praktijken, was dit onwenselijk. Het kost tijd en geld en bovendien betwijfelen we het nut en de noodzaak ervan.


De Eerstelijnscoalitie (ELC), waar ook de KNOV deel van uitmaakt, pleitte voor het verhogen van het grensgetal en is blij dat dit is aangepast. Samen met onze eerstelijnspartners blijven we ons inzetten om de regeldruk die voortkomt uit de stapeling van wet- en regelgeving te verlagen.

Demissionair minister Helder drukte eerder al de pauzeknop in voor de jaarverantwoording en zetten onlangs vaart achter het instellen van een verlicht regime voor micro-aanbieders. Je bent voor de Nederlandse wet op dit moment een micro zorgaanbieder als je voldoet aan twee van de drie criteria op twee opeenvolgende balansdata:

  • Een balanstotaal van maximaal 450.000 euro;
  • Een netto-omzet van maximaal 900.000 euro;
  • Maximaal 10 fte medewerkers in loondienst (zzp-ers zoals waarnemers tellen niet mee).

Over de Eerstelijnscoalitie

De Eerstelijnscoalitie (ELC) bestaat uit acht eerstelijnsorganisaties: KNMP (apothekers), KNMT (tandartsen), KNOV (verloskundigen), LHV (huisartsen), LVVP (vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten), NVM (mondhygiënisten), NVvP (podotherapeuten) en ONT (tandprothetici).