Nieuwsbericht

24 november 2020

Het ministerie van VWS geeft zorgaanbieders de mogelijkheid om een quickscan te laten doen op hun websites en patiëntportalen. Vanuit de scan volgt een beeld van hoe digitaal toegankelijk de websites en portalen zijn. Het is belangrijk dat zorgwebsites en digitale portalen goed toegankelijk zijn, omdat er steeds meer zorg digitaal wordt ingepland en soms ook verleend. Daarnaast hebben patiënten en cliënten recht op digitale inzage in hun medische gegevens. Veel websites en portalen houden nog te weinig rekening met mensen die niet goed kunnen zien, horen of die een cognitieve beperking hebben. Zij kunnen deze sites daardoor niet of beperkt gebruiken.

Quickscan

VWS biedt zorgaanbieders de kans om inzicht te krijgen in hoe hun websites en portalen er nu globaal voorstaan. Helaas is het aanbod beperkt, dus wees er snel bij wanneer je dit voor je eigen website wil laten uitvoeren. Vijftig zorgaanbieders kunnen een heel beperkte quickscan laten doen (vijf pagina’s van de website en twee PDF’s) en ongeveer vijftien zorgaanbieders krijgen een uitgebreidere scan (50% van de website). De uitgebreide scan kost ook meer tijd van de ICT-afdeling van de organisatie of praktijk.

Praktische zaken

De quickscan wordt door een gecertificeerd bureau uitgevoerd en sorteert voor op het Waarmerk Drempelvrij. Organisaties die meedoen kunnen later besluiten om hun website en portaal uitgebreider te laten toetsen om het Waarmerk Drempelvrij te behalen. De quickscans worden in 2021 uitgevoerd. Als je wordt geselecteerd, kun je zelf de afspraak inplannen op een moment waarop het voor jou uitkomt.

Aanmelden

Wil je je aanmelden, wacht dan niet. Het aanbod is beperkt en op=op. Voor de beperkte quickscan kun je je t/m 31 december 2020 aanmelden bij Cardan Technobility via technobility@cardan.com, onder vermelding van: ‘beperkte Quick Scan ministerie VWS’. Voor een uitgebreide scan (via het Keurmerkinstituut of Accessibility) kun je je tot 15 december 2020 aanmelden via Informatieberaadzorg@minvws.nl.