Nieuwsbericht

26 juli 2022

VWS heeft samen met de beroepsgroepen in de geboortezorg het initiatief genomen om preconceptiezorg breder bekend te maken en daarmee toegankelijker te laten zijn. Immers, gezond zwanger worden vergroot een kansrijke start van het (ongeboren) kind en draagt bij aan betere zwangerschaps- en geboorte-uitkomsten. 

Eén van de hulpmiddelen is om medewerkers in de gezondheidheidszorg (bijvoorbeeld als apothekersassistent, fysiotherapeut, specialist) de vraag ‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’ aan iedereen in de vruchtbare levensfase te laten stellen. Medewerkers in de gezondheidszorg staan  immers regelmatig in contact met mensen in de vruchtbare levensfase. Voor hen is de nieuwe wegwijzer/beslisboom bedoeld. De wegwijzer/beslisboom geeft hen de mogelijkheid om op basis van de gegeven antwoorden een vervolgstap aan te reiken aan de (potentieel) aanstaande ouder(s). 

Verloskundigen kunnen gaan merken dat de vraag naar een preconceptieconsult hierdoor gaat toenemen. Een hulpmiddel om vorm te geven aan het preconceptieconsult is naast een ingevulde “Zwangerwijzer” de PreconceptieIndicatieLijst. Er zijn voorwaarden om deze zorg te declareren.

Bekijk hieronder de wegwijzer, de presentatie en de special over gezond zwanger worden.