In september is opnieuw Stoptober gestart, een actie waarin rokers collectief worden aangemoedigd om te stoppen met roken.
Wilt u als verloskundige dit jaar ook een bijdrage leveren? De Stoptober Toolkit 2019 met posters en flyers is vanaf nu gratis beschikbaar.
Stoptober werkt!
Stoptober is een mooie aanleiding om, in de maanden september en oktober, het stoppen met roken op een eenvoudige manier(opnieuw) onder de aandacht brengen bij uw cliënten.
In 2016 heeft de afdeling sociale geneeskunde van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) uitgebreid onderzoek gedaan naar de effectiviteit van Stoptober. En wat blijkt; Stoptober werkt. 70% van de Stoptober-deelnemers heeft Stoptober volgehouden en niet gerookt. Daarnaast is 52% van de deelnemers zelfs na drie maanden nog steeds gestopt met roken.
Een positief effect op het stoppen met roken
Het onderzoek van het AMC biedt nieuw bewijs dat deelname aan Stoptober een gunstig effect heeft op stoppen met roken. Deelname aan Stoptober heeft niet alleen effect op rookgedrag, maar ook op het zelfvertrouwen dat rokers en ex- rokers op langere termijn steunt in het stopproces. Deelnemers geven de volgende redenen waarom Stoptober voor hen werkt: de gratis Stoptober app (38%), samen stoppen (37%) en tijdsaanduiding (30%). Stoppers ervaren grote steun door hulp vanuit Stoptober en andere stoppers. De tijdsaanduiding blijkt erg belangrijk; een stoppoging duurt 28 dagen.
Wat kunt u doen?
U kunt deelnemen aan Stoptober door posters op te hangen in de wachtkamer. Tijdens consulten kunt u Stoptober onder de aandacht brengen bij rokende aanstaande ouders en een flyer meegeven. De posters en flyers zijn dit jaar gratis te verkrijgen via de webshop van het Trimbos-instituut.
Kijk ook eens op www.stoptober.nl voor de verschillende hulpmiddelen die een stoppoging kunnen ondersteunen en tot een succes kunnen maken
Als u Stoptober bespreekt met uw patiënten, kunt u benoemen dat er een Stoptober app is, met een community functie. Stoppers kunnen steun krijgen van de omgeving (bijvoorbeeld hun voetbalteam), kunnen bijhouden hoe lang zij gestopt zijn en kunnen uitrekenen wat het aan geld en gezondheidswinst heeft opgeleverd.
De initiatiefnemers
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-instituut, KWF Kankerbestrijding, Alliantie Nederland Rookvrij, Hartstichting, GGD en Longfonds.