Nieuwsbericht

04 december 2023

Dinsdag 31 oktober vonden de allereerste fysieke platformbijeenkomsten voor klinisch verloskundigen en Vertegenwoordigers Eerstelijns Verloskundige Organisaties (VEVO) plaats. Onder leiding van platformsecretaris Quinty Spits werden leden én (eenmalig) niet-leden door het KNOV-bestuur geïnformeerd over de vergevorderde plannen van de KNOV voor de verschillende platforms. Het doel: het beter verbinden en het behartigen van belangen van verloskundigen. 

De eerste fysieke platformbijeenkomst bestond uit twee delen; een sessie voor het platform voor VEVO’s en een sessie voor het platform voor klinisch verloskundigen. Deze twee platforms zijn de eerste platforms die worden opgezet. In 2024 volgen ook platforms voor praktijkhouders, waarnemers, kleinschalig werkende verloskundigen, verloskundigen in opleiding, verloskundigen in loondienst eerste lijn en verloskundigen werkzaam in andere takken. 

Bestuurslid en klinisch verloskundige Maaike van Rijn sprak bij de sessie voor klinisch verloskundigen. Zij maakte de positie van de klinisch verloskundige binnen de KNOV inzichtelijk en nam alle aanwezige klinisch verloskundigen mee in het idee achter de platforms. Maaike: “We willen met de platforms dichter bij het werkveld te staan en meer met elkaar samenwerken. Landelijk beter aansluiten op wat er voor de klinisch verloskundige speelt. En samen te werken aan een sterke positie voor de klinisch verloskundige.” De aanwezige klinisch verloskundigen werden verder meegenomen in de landelijke ontwikkelingen rondom versterking van het kwaliteitsbeleid, het landelijk kwaliteitsregister en de wens van de KNOV om klinisch verloskundigen zelf hun zorg te laten registreren en declareren.  

Het tweede deel van de dag stond in het teken van de VEVO’s, een groep die zichtbaar de behoefte deelt voor een fysiek én een online platform. Bestuurslid Marieke Smith vertelde over alle plannen en gaf aan dat de platforms onder andere van belang zijn om meer landelijke ontwikkeling te stimuleren. Marieke: “We willen graag weten wat er in de regio’s speelt en ervoor zorgen dat dit landelijk aangepakt wordt en we vanuit land en regio eenduidig geluid laten horen. Daarvoor gebruiken we de platforms.” 

Naast de fysieke introductie was er bij beide sessies een kennismaking met het digitale platform dat voor de KNOV wordt gebouwd. Dit platform is bedoeld om leden makkelijk en laagdrempelig informatie te laten uit te wisselen, uitdagingen te delen en input te leveren op (actuele) onderwerpen in de geboortezorg. Het is bovendien een middel om kruisbestuiving tussen alle verloskundigen onderling te kunnen genereren. “Het platform zorgt ervoor dat we in gesprek gaan over de verloskundige zorg", licht Alieke de Roon, bestuurslid, toe. Aanwezigen werden meegenomen in de opzet van de online omgeving en mochten hun feedback geven. De komende tijd wordt er hard gewerkt om het digitale platform verder vorm te geven en de gewenste functies toe te voegen. Wanneer deze platforms live gaan zullen we onze leden op de hoogte stellen en kunnen zij, wanneer zij binnen deze rollen werkzaam zijn, deelnemen aan het platform. Het streven is om in 2024 alle leden te voorzien van een plek in één of meerdere platforms. 

We kijken terug op een geslaagde dag. De grote opkomst en de enthousiaste reacties die we hebben mogen ontvangen, geven veel vertrouwen voor de toekomst. “Er is zoveel energie op sommige onderwerpen, als we die kanaliseren kunnen we met elkaar mooie dingen doen”, aldus Marieke Smith. 

Op woensdag 13 december vindt de tweede bijeenkomst van het VEVO platform plaats. Het platform Klinisch Verloskundigen heeft de tweede bijeenkomst gepland staan op donderdag 8 februari. Ben jij werkzaam binnen een van deze rollen? Meld je dan nu aan via qspits@knov.nl.