Uitvraag leden biedt goede basis voor gesprek met ZN over de financiële gevolgen Corona
Twee weken geleden hebben wij uitvraag gedaan bij een deel van onze leden naar de financiële gevolgen als gevolg van Corona. Wij hebben 46 reacties ontvangen, waarvoor dank! Deze inzichten hebben ons enorm geholpen en zullen we gebruiken in onze gesprekken met NZa en ZN ten behoeve van financiële compensatie voor verloskundigen als gevolg van Corona. De reacties betreffen in totaal bijna 29.000 zorgeenheden. Over bijna 25.000 zorgeenheden (afkomstig van 40 reacties) hebben we data ontvangen die geschikt bleken voor onze inventarisatie.
Regeling
Door de NZa wordt op dit moment gewerkt aan een regeling met betrekking tot de compensatie aan zorgaanbieders als gevolg van de uitbraak van het Coronavirus. Naar verwachting wordt deze regeling op 1 mei 2020 gepubliceerd. In de beleidsregel worden twee prestatiebeschrijvingen onderscheiden, te weten:
1. continuïteitsbijdrage
2. meerkosten
Deze verschillende prestaties worden hieronder uitgewerkt in relatie tot de data die wij hebben ontvangen.
1. Continuïteitsbijdrage
Onderdeel van de uitvraag betrof een inventarisatie omtrent dalende omzet als gevolg van Corona. Er zijn grote verschillen tussen de praktijken op het gebied van omzetderving. Uit onze beoordeling van de concept beleidsregel is er ruimte is voor maatwerk. Dat betekent dat er geen uniforme compensatie komt voor alle verloskundigen, maar dat individuele zorgverleners op basis van hun eigen situatie compensatie kunnen aanvragen. Zodra er meer duidelijkheid is over de exacte werking van deze regel, informeren wij u hierover.
2. Meerkosten
Ook op het gebied van gemaakte kosten zijn de verschillen erg groot. Er zijn reacties ontvangen waaruit geen extra kosten blijken, tot reacties die aangeven dat de extra kosten zijn opgelopen tot wel 350 euro per zorgeenheid (uitgaande van 1 maand). In deze laatste praktijk betreft dat met name kosten voor waarneming door regio coördinatie. Bij een praktijk met beperkte omvang heeft dit grote impact op de bedrijfsvoering. Gemiddeld zien we ongeveer 47 euro per zorgeenheid aan extra kosten dit tot op heden zijn gemaakt. De meeste kosten worden gemaakt voor PBM. Bij overige kosten worden met name ICT-gerelateerde kosten genoemd voor digitalisering van werkzaamheden. Deze kosten zijn nog niet volledig, daar de Corona-crisis nog niet is afgelopen.
Naast extra gemaakte kosten is er ook sprake van extra werkzaamheden door verloskundigen. Naast de inzet van onze landelijke en regionale coördinatoren is er binnen de praktijken extra werk ontstaan om alles in goede banen te leiden, denk aan het verzamelen van PBM en diverse overleggen. Daarnaast vergen de spreekuren zelf extra tijd door verplaatsing, extra hygiënische maatregelen, voorlichting van de patiënt etc.
In de concept beleidsregel is nog geen informatie gegeven over de uitvoering van de regeling met betrekking tot de meerkosten. Met bovenstaande informatie gaan wij dan ook in gesprek met ZN om te praten over de uitwerking van deze regeling voor de verloskundigen. Wij streven ernaar u in week 19 verder te kunnen informeren.