Dit kwam aan de orde bij de zorgbegroting 2023 in de Tweede Kamer:
De eigen bijdragen in de geboortezorg worden door de landelijke politiek benoemd maar vooralsnog niet aangepakt. In de Tweede Kamer wordt gevraagd naar het verder verbeteren van counseling bij prenatale screening. Geld komt er voor het tegengaan van agressie in de eerstelijnszorg. Net als meer aandacht voor de ziekte endometriose. De salarisschalen in de zorg en dan met name die in het middengedeelte zouden volgens de Kamer hoger moeten. En komt er een voltijd- en meerurenbonus in de zorg?
Dit en meer kwam aan de orde bij de bespreking van de zorgbegroting 2023 in de Tweede Kamer op dinsdag 18 en donderdag 20 oktober. De KNOV heeft voor jou als verloskundige en lid de belangrijkste punten op een rij gezet.
Eigen bijdragen
Volgens Tweede Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) houdt het kabinet vast aan een vrijwillig eigen risico, budgetpolissen en een eigen bijdrage voor poliklinisch bevallen en kraamzorg. Ook is Vitamine D uit het basispakket gehaald. Zo worden “kwetsbare groepen wéér op extra kosten gejaagd” aldus Kuiken. De PvdA vraagt om actie van het kabinet. Ook Tweede Kamerlid Kees van der Staaij (SGP) benoemt het weinige aantal kraamzorg uren die je als moeder krijgt. De Kamer heeft helaas nog geen concreet voorstel gedaan om de zorgbegroting voor 2023 hierop aan te passen. Belangenbehartiging vanuit de KNOV samen met partners als Bo Geboortezorg, NVOG en Patiëntenfederatie Nederland blijft nodig. Afgelopen week was hier media-aandacht voor.
Verbeteren counseling prenatale screening
Tijdens het Kamerdebat vraagt Mirjam Bikker (ChristenUnie) naar het verbeteren van counseling bij prenatale screening door in gesprek te gaan met de ouderenverenigingen. Dit met het oog op de NIPT die per 1 april 2023 wordt vergoed. Minister Kuipers (VWS) zei dat alle zwangere vrouwen in Nederland die geïnformeerd willen worden over prenatale screening, een waardevrij counselingsgesprek krijgen aangeboden met een speciaal hiervoor opgeleid verloskundig zorgverlener. Daarbij worden vrouwen geïnformeerd over prenatale screening, waarbij aandacht is voor de mogelijke uitslagen van die screening en voor het leven met een kind met een van de aandoeningen waarop gescreend wordt. Die counseling valt onder de prenatale screening, en wordt continu geoptimaliseerd onder regie van het RIVM en met betrokkenheid van patiëntenorganisaties. Kuipers: “Ik ben ervan overtuigd dat hiermee de begeleiding van zwangere vrouwen rond prenatale screening goed is vormgegeven, maar ik ben van harte bereid in gesprek te gaan met relevante organisaties over eventueel ervaren knelpunten.” De minister zegt toe de Kamer te informeren na de gesprekken.
Tegengaan agressie in de eerste lijn
VVD-Kamerlid Jacqueline van den Hil heeft samen met PvdA-Kamerlid Attje Kuiken de handschoen opgepakt om agressie tegen medewerkers in de eerstelijnszorg tegen te gaan. De beroeps- en brancheorganisaties KNMP, KNMT, KNGF, LHV en KNOV willen met het Ministerie van VWS komen tot een branchegerichte aanpak. Het is mooi dat politiek Den Haag hieraan gehoor geeft. En het is een mooi resultaat van onze samenwerking. Er komt een miljoen euro voor onderzoek en goede initiatieven zoals het inzetten van weerbaarheidstrainingen als dit voorstel wordt aangenomen. Daar lijkt het wel op.
Meer bekendheid endometriose
“Endometriose is een chronische ziekte die 500.000 vrouwen in Nederland hebben, met veel pijn en te vaak onvruchtbaarheid tot gevolg. Maar toch is maar 5% van deze vrouwen in beeld bij artsen. Dit komt doordat ons wordt verteld dat het er allemaal maar bij hoort. "Hevige menstruatiepijn? Ach meid, dat heb ik ook gehad. Dat hoort erbij. Niet aanstellen." Maar dat is niet zo, want het leidt tot uitval. Meiden gaan niet naar school. Vrouwen gaan niet naar hun werk. De maatschappelijke kosten zijn enorm, jaarlijks meer dan 1 miljard euro.” zo vertelt GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet. Ze komt met een voorstel voor nader onderzoek en om meer bekendheid te geven aan endometriose onder zorgprofessionals en in de samenleving. Minister Kuipers wil zich van harte inzetten voor een brede campagne en gaat na waarom onderzoeksvoorstellen hierover minder gehonoreerd worden.
Salarisschalen in de zorg
In het debat tussen Tweede Kamerleden Fleur Agema (PVV) en Joba van den Berg (CDA) over het belonen van mensen in de zorg geeft Van den Berg aan: “Je ziet dan dat de onderste schalen marktconform zijn en dat de bovenste schalen zelfs meer dan gemiddeld marktconform zijn. Het zit dus in die tussenschalen. Dat is echt iets wat bij cao aangepast moet worden, wat tien jaar geleden al aangepast had kunnen worden, waarbij de indeling in een bepaalde schaal ook echt een verantwoordelijkheid is van de werkgever.” Het pleidooi is dus goed werkgeverschap en ook om minder tijd te besteden aan administratie zodat er meer financiële ruimte komt hiervoor.
Voltijd- en meerurenbonus in de zorg
Nagenoeg alle Kamerleden hebben het tekort aan zorgmedewerkers genoemd en dat dit de komende jaren zal toenemen. Tweede Kamerlid Wieke Paulusma (D66): “Eerder dit jaar werd voorspeld dat het tekort aan zorgpersoneel in 2031 zal oplopen naar 135.000 werknemers en dat bijna de helft van de zorgmedewerkers niet meer dan 25 uur per week werkt.” Samen met de VVD wil ze, net als breder wordt onderzocht, werk maken van een voltijd- en meerurenbonus in de zorg.
Vervolg: stemming in de Tweede Kamer
Over de ingediende moties (oproepen aan het kabinet) wordt op dinsdag 1 november gestemd in de Tweede Kamer. Over de ingediende amendementen (wijzigingsvoorstellen op de begroting) wordt in de week van 8 december gestemd. De KNOV houdt dit uiteraard voor je in de gaten.