Nieuwsbericht

03 oktober 2022

Deze week is het Landelijke Borstvoedingsweek. De KNOV onderschrijft de verklaring van de WHO en UNICEF over de voeding van baby's en jonge kinderen, waarin staat dat borstvoeding grote gezondheidsvoordelen heeft voor zowel het kind als de moeder. Daarom steunen we mee aan Landelijke Borstvoedingsweek. 

Posts voor jouw social media 

Wil jij ook meedoen? Bijvoorbeeld door deze week iets over borstvoeding te posten op een van jouw socialmediakanalen? Dan kun je gebruik maken van een aantal posts die we hebben gemaakt. Klik op de onderstaande berichten om ze te bekijken, klik op de rechtermuisknop en kies voor 'Afbeelding opslaan als'. Sla het bericht op op jouw pc of telefoon en voeg het toe aan jouw eigen socialmediabericht op Instagram, Facebook of Linkedin.

Versterken band
Afweerstoffen
Oxytocine
Hulp vragen
Borstvoeding en werk

Wil je wat meer tekst en uitleg over borstvoeding bij je post plaatsen, dan kun je bijvoorbeeld deze tekst gebruiken:

Deze week is het Landelijke Borstvoedingsweek

Borstvoeding is de meest natuurlijke manier om een baby te voeden en is het meest gezond voor moeder en kind. Verloskundigen ondersteunen ouders in de keuze die zij maken over de manier waarop zij hun baby willen voeden. Dit doen zij door vrouwen en hun partners tijdens de zwangerschap en in de kraamperiode wetenschappelijk onderbouwde informatie te geven over borstvoeding en zuigelingenvoeding. Verloskundigen bieden in de eerste week na de bevalling ook ondersteuning bij het voeden zelf, samen met andere zorgverleners zoals de kraamzorg en lactatiekundige. 

Borstvoeding geven is een logisch vervolg op de zwangerschap en bevalling en is een natuurlijk proces. Tijdens de zwangerschap vindt de lichamelijke voorbereiding plaats onder invloed van hormonen om het kind van borstvoeding te kunnen voorzien. Het kind heeft van nature een aantal aangeboren reflexen, welke helpen om aan de borst te leren drinken.

Bijna alle vrouwen (99%) zijn in staat om melk te produceren. Dit betekent niet dat de borstvoeding ook meteen lukt, het kost tijd dat de borstvoeding op gang komt en voedingstechnieken aan te leren. Dit is afhankelijk van veel andere factoren, zoals ondersteuning van de partner en nabije omgeving, fysieke gezondheid van de vrouw en goede begeleiding bij borstvoeding. Hoewel het lichaam en het kind voor borstvoeding gemaakt zijn, kost het de eerste weken kost meestal tijd en inspanning voor de moeder en het kind om dit goed aan te leren.

WAAROM BORSTVOEDING?

  • Borstvoeding is veruit het gezondste voeding voor het kind en geschikter dan kunstmatige zuigelingenvoeding vanwege de aanwezigheid van antistoffen in de moedermelk.
  • Borstvoeding verlaagt de kans op o.a. allergieën, astma en overgewicht op latere leeftijd bij het kind.
  • Borstvoeding bevordert de binding tussen moeder en kind.
  • Borstvoeding is handig vanwege de continue beschikbaarheid, het heeft meteen de juiste temperatuur en het is afgestemd op wat het kind nodig heeft.
  • Borstvoeding is beter en goed voor de moeder. Het herstel na de bevalling verloopt vlotter bij het geven van borstvoeding, het helpt bij het behoud van een gezond gewicht en een een vrouw heeft minder kans op borst- of eierstokkanker na het geven van borstvoeding.
  • Borstvoeding stimuleert de opbouw van darmflora. Een gezonde darmflora zorgt dat goede voedingsstoffen worden opgenomen en de ziektekiemen worden opgeruimd in het lichaam.
  • De WHO (World Health Organisation) adviseert dan ook om een half jaar uitsluitend borstvoeding te geven en daarna zo lang als wenselijk is.

Symposium Voedingscentrum

In het kader van Landelijke Borstvoedingsweek organiseert Het Voedingscentrum op 4 oktober samen met de Landelijke Borstvoedingsraad een gratis mini-symposium voor alle zorgprofessionals die zich in hun werk bezighouden met voorlichting over, en ondersteuning van borstvoeding. Er wordt aandacht besteed aan recente onderzoeken over borstvoeding in relatie tot werk, stress en hechting. Daarnaast belichten ze borstvoeding vanuit een historisch perspectief.

Dit online symposium is op dinsdag 4 oktober van 14.30 tot 17.00 uur. Je kunt je online niet meer aanmelden voor het symposium. Mocht je je toch nog willen aanmelden, stuur dan een mail met je verzoek naar: buurman@voedingscentrum.nl. Na 6 oktober is het symposium hier terug te kijken: https://lnkd.in/gKCKuT9M.