Deze week is de landelijke alcohol-actieweek ‘Zien drinken, doet drinken’ van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN). AAN wil bevorderen dat het niet-drinken van alcohol, zeker als er kinderen en jongeren er bij zijn, als een normaal geaccepteerde keuze wordt gezien. De campagne is gericht op ouders met als concrete boodschap: ”Probeer het glas te laten staan als kinderen erbij zijn”. Uit onderzoek is gebleken dat de kans daarmee toeneemt dat kinderen niet voor hun 18e gaan drinken (1). Nu heeft bijna de helft (47,5%) van de Nederlandse scholieren van 12-16 jaar al eens alcohol gedronken (2). Wat daaraan bijdraagt is het voorbeeldgedrag van hun ouders. Hoe vaker kinderen ouders zien drinken, des te jonger ze zelf willen gaan drinken. Kinderen leren de effecten van alcohol al kennen vanaf hun 4e jaar (3)
In het kader van deze actieweek brengen we graag onderstaand filmpje weer even onder de aandacht, want uit onderzoek blijkt dat één op de twintig vrouwen alcohol drinkt tijdens de zwangerschap. En dat terwijl één slokje al schadelijk kan zijn voor de baby.
“Alcoholgebruik tijdens de zwangerschap kan ernstige schade veroorzaken bij ongeboren kinderen en kinderen die borstvoeding krijgen. Al voor de zwangerschap is alcohol schadelijk. Daarom is het advies vanaf een zwangerschapswens, tijdens de zwangerschap en gedurende de borstvoedingsperiode geen alcohol te drinken", vertelt klinisch verloskundige Sophie Rodenburg.
Hoe als verloskundige alcoholgebruik bespreekbaar te maken en cliënten te motiveren voor een alcoholvrije zwangerschap en hen te ondersteunen in moeilijke situaties? Hiervoor is de gratis e-learning ‘Alcoholvrije Start’ ontwikkeld en te vinden in de ‘Toolbox Alcohol en Zwangerschap’. Kijk ook op de pagina Alcohol en zwangerschap.