Nieuwsbericht

11 januari 2021

De KNOV wil dat er pas op de plaats wordt gemaakt met het doorvoeren van de integrale bekostiging voor de geboortezorg. Minister Van Ark moet afzien van haar voornemen om de nu nog experimentele bekostiging in 2022 een vaste plek te geven naast de bestaande, monodisciplinaire. Dat schrijft de vereniging van verloskundigen in een brief aan de minister.

Advies NZa

De NZa adviseerde de minister om, per 2022 de integrale bekostiging op te nemen in de reguliere bekostiging. In de tussenliggende jaren bestaan de integrale en monodisciplinaire bekostiging naast elkaar. Minister Van Ark is voornemens het advies over te nemen en een aanwijzing te geven om de bekostiging aan te passen. Dat heeft ze in december in een brief aan de Tweede Kamer laten weten.

Directeur Charlotte de Schepper vertelt in het interview dat de KNOV het eerst prima vond om de integrale bekostiging naast de monodisciplinaire te laten bestaan. Beide bekostigingsvormen konden worden vergeleken met elkaar. Maar daar komen we op terug.

Een onwenselijke ontwikkeling

Een Integrale Geboortezorgorganisatie (IGO) die dit jaar is gevormd door TerGooi, is voor de KNOV aanleiding om niet alleen aan te geven dat het noodzakelijk isom de stip op passende bekostiging te zetten. Maar ook dat integrale bekostiging niet opgenomen dient te worden in de reguliere bekostiging naast de huidige financiering. ‘Sinds jaren werken het ziekenhuis, de verloskundigen en kraamzorg daar samen in het VSV. Recent heeft TerGooi , vrijwel alleen een IGO opgezet. De verloskundigen en kraamverzorgsters hebben aangegeven daar niet aan
mee te willen doen. Eenzijdig worden, zonder overleg in VSV verband, contracten opgezegd met de kraamzorg. Zij leverden altijd de partusassistentie bij het poliklinisch bevallen. Verpleegkundigen in Tergooi gaan dit nu zelf doen. Blijkbaar hebben verpleegkundigen in Tergooi ruimte voor extra werkzaamheden. Het is een onwenselijke ontwikkeling en brengt de rol poortwachtersfunctie van verloskundigen in gevaar. Ook gaat het in tegen breed gewenste ontwikkelingen zoals continuïteit van zorg, juiste zorg op de juiste plek, netwerkzorg, positieve gezondheid en preventie. Voor de zwangeren leidt het tot zorg van mindere kwaliteit, onnodige medicalisering, extra overdrachtsmomenten en verminderde keuzevrijheid en dat willen we niet’, geeft de directeur van de KNOV aan.

VSV’s

Volgens de NZa past de integrale bekostiging beter bij een integrale geboortezorg. En zou de monodisciplinaire bekostiging samenwerking hinderen. Volgens de KNOV is het tegenovergestelde eerder waar. ‘Er zijn nu zo’n 70 VSV’s. Daarin wordt heel goed samengewerkt. De afgelopen tien jaar is dit enorm verbeterd, mede dankzij de komst van de zorgstandaard.’ Uit een experiment van acht VSV’s die hebben besloten om zich om te vormen tot een IGO blijkt dat ze het meest moeite hebben met de financiële kant van de samenwerking. De integrale bekostiging leidt er nu nog niet toe dat het geld anders wordt uitgegeven. Uit de stand van de zorg van de NZa blijkt dat bij de IGO’s de kosten juist zijn gestegen.’ Aldus Charlotte de Schepper. Daarnaast wijst de Directeur erop dat het niet is aangetoond dat integrale bekostiging de kwaliteit van de geboortezorg ten goede komt.

Verbinding

Volgens de KNOV vraagt de huidige maatschappelijke opgave om een geboortezorg die in verbinding staat met andere domeinen. ‘Het RIVM-rapport over de geboortezorg laat zien dat wanneer je de zwangere centraal stelt, in de 10 maanden waarin een verloskundige haar begeleidt, er verschillende andere hulpverleners mogelijk nodig zijn om goede zorg te bieden. Verloskundigen willen kunnen samenwerken met bijvoorbeeld een diëtist, fysiotherapeut of psycholoog als dat nodig is. De integrale financiering richt zich slechts op de verloskundige met de kraamzorg en de gynaecoloog. Het model is anno 2021 niet meer passend’, geeft Charlotte de Schepper aan.

Passende bekostiging

De KNOV is het wel met de NZa eens dat er een andere bekostiging van de geboortezorg moet komen. Uit het advies van de NZa valt op te maken dat er nog ruimte blijft om met ander vormen te experimenteren als de minister de stip niet op integrale bekostiging in 2028 zet. ‘We willen de stip op passende bekostiging en samen met de andere partijen aan de slag om dit goed vorm te geven.’

De KNOV heeft de NZa in een brief gevraagd om haar advies te herzien. In een brief aan minister Van Ark vraagt de KNOV om het bestaande advies niet over te nemen en geen aanwijzing te geven. Volgende week debatteert de Tweede Kamer over de geboortezorg.

Meer lezen?

Wil je meer lezen? Lees het hele artikel in de Zorgvisie via www.zorgvisie.nl.