Nieuwsbericht

31 mei 2021

CTG nu ook in eerste lijn

Zorginstituut Nederland heeft deze week het besluit genomen dat een antenataal CTG voortaan ook in de eerste lijn uitgevoerd kan worden onder een aantal strikte randvoorwaarden. Zo moet er voldaan worden aan de Professionele standaard antenatale CTG in de eerstelijns verloskundigen praktijk (2021). Deze standaard is mede ontwikkeld door ervaringen opgedaan in de 3 pilotregio’s in een bijzondere samenwerking met de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC. Als een verloskundige voldoet aan de voorwaarden in deze standaard, kan zij dit kenbaar maken in een register wat hiervoor binnen de KNOV wordt ingericht. De zorgverzekeraar kan dit inzien en kan op basis daarvan een contract aangaan met de verloskundige.

De KNOV heeft zich hiervoor sterk ingespannen omdat deze zorg een succesvol voorbeeld is van Juiste zorg op de juiste plek en dankt alle betrokkenen in de drie regio’s en daarbuiten die dit mogelijk hebben gemaakt.

Meer zorg dichtbij in de wijk, minder in het ziekenhuis

Zoals we al in eerdere berichtgeving hebben aangegeven, waren de resultaten uit de pilots zeer positief. Het draagt bij aan een afname van verwijzingen naar de tweede lijn met 90% en zorgt voor een hoge clienttevredenheid, vooral ook omdat hij dichtbij wordt gegeven door een vertrouwde zorgverlener. Kortom, zorg die beter toegankelijk is voor zwangeren, afgestemd op haar behoeften en tegen lagere kosten.

Op 22 juni 2021 organiseert de KNOV samen met de afdeling Verloskundige Wetenschap van het Amsterdam UMC een speciaal webinar over het antenataal CTG. Nadere informatie over het precieze programma volgt later.

Wil jij ook aan de slag met CTG in jouw regio, neem dan contact op met rvandersterre@knov.nl. Het Handboek Antenataal CTG in de verloskundigenpraktijk met daarin o.a. alle te nemen stappen is naar verwachting binnenkort beschikbaar (via deze site) en zal ongetwijfeld ook een onderdeel worden van het webinar op 22 juni.