De KNOV heeft samen met haar leden nieuwe maatregelen aangekondigd om verantwoorde en veilige zorg te kunnen blijven bieden aan zwangeren en pas bevallen vrouwen en hun pasgeborenen tijdens de COVID19-pandemie.
Zo zijn er samenwerkingsafspraken gemaakt met omliggende verloskundigenpraktijken, huisartsen en ziekenhuizen. De belangrijkste aanpassingen bij verloskundigenpraktijken zijn samen te vatten als: meer telefonisch consult en minder controles in de praktijk als die medisch gezien niet noodzakelijk zijn.
De COVID19-pandemie heeft grote impact op de verloskundige beroepsgroep. De situatie verandert snel en verloskundigen passen hun adviezen daar op aan. Zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun baby’s hebben de hulp van verloskundigen hard nodig. Dagelijks komen er dan ook veel vragen binnen bij verloskundigenpraktijken, bijvoorbeeld over het maken van echo’s en of een thuisbevalling tot de mogelijkheden blijft behoren. Een verloskundige kan als geen ander risico en medische noodzaak inschatten, dus de verloskundige zorg wordt per persoon bekeken Naast persoonlijk advies, komen verloskundigen nu ook met maatregelen die voor alle zwangeren gelden.
Die maatregelen zijn onder verloskundigenpraktijken verspreid. Zwangeren en pas bevallen vrouwen worden door hun eigen praktijk geïnformeerd. Charlotte de Schepper, directeur van de KNOV: “Alle verloskundigen doen hun uiterste best om de kans op besmetting en verspreiding zo klein mogelijk te houden. Verloskundigen hebben met elkaar afgesproken elkaar te helpen wanneer er onverhoopt collega’s ziek worden. Op deze manier blijft de kwaliteit van de zorg zo goed mogelijk. De KNOV doet er met haar leden alles aan om deze bijzondere periode in het leven van een vrouw op de juiste manier te begeleiden. We blijven, samen met andere beroepsverenigingen en samenwerkingspartners, gaan voor goede verloskundige zorg in de wijk en in het ziekenhuis.