Nieuwsupdates over verloskundige zorg met betrekking tot het coronavirus.
Werkgroep Corona
Nu de KNOV en de taskforce niet meer samenwerken, informeren wij jullie graag hoe vragen, signalen en knelpunten m.b.t. Corona voortaan worden behandeld. Hiertoe is de werkgroep Corona opgericht, die bestaat uit Mischa Buter (organisatie), Manon Abbel (communicatie), Rosanne van der Poolen (inhoud), Noortje Jonker (inhoud), Marije Lamain (inhoud) en enkele eerste en tweedelijns verloskundigen die meewerken aan de inhoudelijke vraagstukken.
Twee keer per week worden nieuwsberichten, Q&A’s op de website van de KNOV gedeeld, evenals aangepaste of nieuwe producten, zoals flowcharts en draaiboeken. Ervaren jullie knelpunten in de uitvoering van de verloskundigenpraktijk vanwege coronamaatregelen? Meld dit via Mijn Helpdesk in MijnKNOV. Dagelijks worden de vragen in behandeling genomen en zo snel mogelijk beantwoord. Dit geldt ook voor vragen vanuit het Inspiratienetwerk en de Landelijke coördinatoren-app.
De Werkgroep Corona richt zich de komende tijd vooral op de volgende vragen:
In welk tempo en met welke stappen wordt de reguliere verloskundige zorg weer
uitgevoerd volgens de Zorgstandaard integrale geboortezorg?Hoe geven we de regie over de zorg weer terug aan de zwangere en de
professional?
Voor het beantwoorden van deze vragen houden we rekening met de maatregelen van RIVM, de wijzigingen in het overheidsbeleid, de mogelijke volgende verhoging van het reproductiegetal R en wij stemmen het KNOV standpunt af met stakeholders NVOG, NVK, BO, NVZ e.a. Waarbij als uitgangspunten allereerst de veiligheid maar ook de wensen van zwangeren en de leden van de KNOV voorop gesteld worden. Het is dan ook belangrijk om solidair te blijven in de uitvoering van genomen maatregelen. Alleen op die manier is het houdbaar en uitlegbaar naar de cliënt. En voorkomt het problemen tussen praktijken en regio’s.
Kraambed en schoolgaande kinderen
Welke adviezen gelden er als een kraamvrouw nog andere schoolgaande kinderen heeft? Voor het contact met kinderen houden we de adviezen en richtlijnen vanuit het RIVM aan. Er zijn geen aanvullende maatregelen nodig in een kraamgezin. Dat komt doordat kinderen een kleinere rol spelen in de verspreiding dan volwassenen. We weten dat er weinig kinderen zijn met COVID-19 en dat als kinderen ziek worden, de ziekte milder verloopt. Uit lopend onderzoek lijkt het dat de overdracht van het virus van kinderen onderling of van kinderen naar volwassenen minder vaak voorkomt. Het blijft belangrijk om de hygiëneadviezen in acht te nemen, denk bijvoorbeeld ook aan het handen wassen met water en zeep bij thuiskomst uit school of na het spelen buiten.
Stand van zaken Vitaliteitsecho
Zoals in de update van 24 april jl. te lezen is, zijn er enkele verruimingen aangebracht in het pandemieprotocol Corona. Dit leverde soms onduidelijkheid en discussie op rondom de vitaliteitsecho. Verloskundigenpraktijken concurreren soms op echo’s met elkaar, bijvoorbeeld door een vitaliteitsecho aan te bieden aan alle zwangeren. Dit komt nu door de verruiming van het pandemieprotocol meer aan het licht. Bedoeling van de verruiming was dat regio’s weer zo konden werken zoals men voorheen gewend was. Het standpunt van de KNOV is om vitaliteitsecho’s aan te bieden conform de Handreiking Indicaties vitaliteitsecho. Daarnaast zijn er praktijken en regio’s die standaard een vitaliteitsecho aanbieden, het is aan deze praktijken en regio’s zelf om te beslissen om vitaliteitsecho’s iedereen weer aan te bieden. De indicatiestelling voor de vitaliteitsecho wordt altijd door de verloskundige gedaan, daarmee is er ook geen sprake van een pretecho. Het is belangrijk om solidair te blijven in de uitvoering van het protocol. Alleen op die manier is het houdbaar en uitlegbaar naar de cliënt. En voorkomt het problemen tussen praktijken en regio’s. We verwijzen hierbij ook graag naar informatie van de Rijksoverheid voor paramedische (echoscopische) zorg.