Nieuwsbericht

02 december 2020

Op 2 en 3 december bespreekt de Tweede Kamer de begroting Volksgezondheid, Welzijn en Sport met de bewindspersonen van het ministerie van VWS. In de VWS-begroting voor 2021 is veel aandacht voor de coronacrisis en speerpunten in de zorg. Speerpunten zijn onder andere: het aantrekkelijker maken van werken in de zorg, de inzet op eHealth en het bevorderen van de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de medisch specialistische zorg, waaronder de geboortezorg.

In een brief aan de Tweede Kamer vraagt de KNOV aandacht voor:

De rol van verloskundigen in de Juiste Zorg op de Juiste Plek

Als poortwachter van de geboortezorg hebben verloskundigen een sleutelpositie in de Juiste Zorg op de Juiste Plek (JZOJP). Zij zijn verantwoordelijk voor een adequate risicoselectie en doorverwijzing van zwangere vrouwen wanneer noodzakelijk. Om de JZOJP in de geboortezorg te realiseren, pleit de KNOV voor experimenten en innovaties om laagcomplexe handelingen die veelal in het ziekenhuis worden gedaan in de eerste lijn te stimuleren. Voorbeeld hiervan is het cardiotocogram (een hartfilmpje van het ongeboren kind) uit te laten voeren door verloskundigen in de eerste lijn. Ook bepleit de KNOV dat preventieve taken, zoals preconceptiezorg en een gezonde leefstijl, anticonceptiezorg en voorlichting aan scholieren, worden vergoed uit het basispakket, en daarmee een vaste plek krijgen binnen de geboortezorg.

Ontoereikende spoedcapaciteit in ziekenhuizen

Toereikende spoedcapaciteit is van groot belang om de veiligheid en kwaliteit van geboortezorg te waarborgen. Een probleem waarmee verloskundigen in de eerste lijn worden geconfronteerd zijn ziekenhuizen die zwangere of zelfs barende vrouwen weigeren. Onvoldoende capaciteit in ziekenhuizen is een groeiend probleem dat om acute oplossingen vraagt. Speelde dit probleem voorheen voornamelijk in de Randstad, nu geldt het ook voor de regio’s daarbuiten. De KNOV pleit ervoor dat zorgverzekeraars op regionaal niveau inzicht geven in geboortezorgcapaciteit in de tweede lijn. Daarbij pleiten we ervoor om initiatieven die bijdragen aan een vermindering van capaciteitsproblemen te stimuleren en faciliteren in het kader van de JZOJP.