De Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (LCI) laat weten dat het aantal infecties met Groep A-streptokokkeninfecties (GAS) in 2022 is gestegen. Kraamvrouwen met een ruptuur, episiotomie of na een keizersnede hebben een verhoogde kans op febris puerperalis, oftewel kraamvrouwenkoorts, wat wordt veroorzaakt door GAS.
Deze infectie moet bij de GGD gemeld worden, indien er sprake is van een ernstig zieke vrouw en een positieve kweek. Deze melding wordt verzorgd door het laboratorium, dan wel de behandelend arts. De GGD start contactonderzoek naar huisgenoten en nauwe contacten. Dit biedt de mogelijkheid om profylaxe (door middel van antibiotica) aan te bieden aan huisgenoten van een kraamvrouw met puerperale koorts en/of sepsis, waaronder ook neonaten. Het is dus mogelijk dat na een ziekenhuisopname om bovenstaande reden, ook de pasgeborene antibioticum gebruikt.
Tevens worden nauwe contacten geïnformeerd en geadviseerd om bij symptomen die passend bij GAS zijn contact met een arts te zoeken. Mogelijk zal de GGD dus contact opnemen met verloskundigen, indien zij meer dan 4 uur per dag of meer dan 20 uur per week met de barende/kraamvrouw doorbrachten.
De richtlijn van de LCI vind je hier