Nieuwsbericht

01 april 2025

Het doel van het ZonMw-project ‘Behoeftepeiling en advies ondersteuning (academische loopbaan) gepromoveerde en promoverende verloskundigen’ was om een advies op te leveren over de rol van de KNOV in beleidsvoering op wetenschap richting 2035.  
 

Achtergrond 

Sinds 2008 heeft de KNOV een sterke impuls gegeven aan het fysiologische kennisdomein in verloskundig Nederland. Dit beleid heeft indrukwekkende resultaten laten zien in de toename van het aantal gepromoveerde verloskundigen, het ontwikkelen van de fysiologische kennisdomein van midwifery science en heeft mede geleid tot leerstoelen, hoogleraren en lectoren vanuit de verloskunde. Om de verloskundige wetenschap in de toekomst nog verder te brengen, wilde de KNOV in kaart brengen wat de beste vervolgstappen zijn.  

Aanpak  

Om tot een advies te komen, is er een behoeftepeiling uitgevoerd onder gepromoveerde (n=7) en promoverende verloskundigen (n=5) om hun (academische) loopbaan, behoeftes voor ondersteuning, reeds opgedane expertise en positionering en profilering als expert in de fysiologische verloskunde in kaart te brengen. De behoeftepeiling is aangevuld met deskresearch om het wetenschappelijke beleid van de KNOV uit de periode 2008-2024 in kaart te brengen en af te zetten tegen het wetenschapsbeleid van aanpalende beroepsverenigingen. 

Adviezen

Uit zowel de deskresearch als de behoeftepeiling zijn adviezen naar voren gekomen die de beleidswinst van de afgelopen jaren moeten borgen en tot een hoger niveau kunnen tillen richting 2035. De uitkomsten van de behoeftepeiling zijn te lezen in de bijgesloten presentatie. De adviezen richten zich op de volgende thema’s: 

  1. Kennisdisseminatie 
  2. Onderzoeksfinanciering vanuit de KNOV 
  3. Academische (loopbaan)ondersteuning 
  4. Sterke banden behouden met verloskundige wetenschap en MRNN 

Het verder uitwerken van deze adviezen valt buiten de scope van dit project. De verschillende thema's worden intern verder bekeken en geprioriteerd.  

Vragen? 

Heb je vragen over de behoeftepeiling of wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met SPC Onderwijs en Wetenschap Suzanne Thompson via sthompson@knov.nl

Dit project werd mogelijk gemaakt door Kwaliteitsgelden van ZonMw.