Met komst van de NIPT als eerste screeningstest naast de combinatietest per 1 april 2017, zijn er een aantal voorwaarden gesteld aan de counselmethode van de verloskundige. De KNOV heeft haar leden hierover geïnformeerd via het nieuwsbericht van december 2016. We hebben de afgelopen weken meerdere vragen van leden ontvangen over het te behalen aantal scholingspunten voor counseling prenatale screening in de periode 2017-2018. Wij informeren u hier graag over.
Opleidingseisen counseling prenatale screening
Als counselor bent u verplicht tot het afronden van een – door de Regionale Centra erkende – counselingscursus die voldoet aan de kwaliteitseisen opleiding counseling. Daarnaast is het verplicht om relevante bij- en nascholing te volgen. Tijdens de kwaliteitstoets door de Regionale Centra moet de counselor kunnen aantonen welke bij/nascholing hij/zij de afgelopen twee jaar heeft gevolgd. Tweejaarlijks dient in ieder geval de 'Reguliere bijscholing prenatale counseling' gevolgd te worden. Deze wordt aangeboden door een opleidingsinstituut dat erkend is door de Regionale Centra.
Bijscholingsronde 2017-2018
Tijdens de bijscholingsronde 2017-2018 bestaat de 'Reguliere bijscholing prenatale counseling' uit een dagdeel theorie (drie punten) en een dagdeel counselingsvaardigheden (vier punten). Voorwaarde voor deelname aan deze reguliere bijscholing is het met goed gevolg doorlopen hebben van de DIN 2.1 (Digitale Individuele Nascholing prenatale screening, drie accreditatiepunten). Daarnaast dient een counselor in twee jaar nog minimaal twee accreditatiepunten te behalen met scholing op het gebied van counseling (bijvoorbeeld themabijeenkomsten georganiseerd door het Regionaal Centrum). Tijdens de bijscholingsronde 2017-2018 dienen tenminste 12 accreditatiepunten te worden behaald.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over de kwaliteits- en scholingseisen counseling prenatale screening? Het RIVM heeft een rapport opgesteld waar alle eisen en accreditatiepunten in zijn beschreven.