Nieuwsbericht

18 oktober 2024

Op 12 november 2024 promoveert Hanneke Harmsen van der Vliet – Torij bij de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC met haar proefschrift ‘Changing midwifery professional responsibilities'. 

 

Het proefschrift richt zich op twee belangrijke onderwerpen in de verloskunde:

Fotografie: Rob ter Bekke
  1. De zorg en ondersteuning die verloskundige zorgprofessionals bieden aan vrouwen en hun gezinnen die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden;
  2. De rol en taken van klinisch verloskundigen in Nederlandse ziekenhuizen.

De openbare verdediging vindt plaats op 12 november om 13:00 uur, in de Professor Andries Queridozaal in het onderwijscentrum van het Erasmus MC in Rotterdam. Het is mogelijk de ceremonie live of online bij te wonen.

Aanmelden hiervoor kan via deze link.

Aanleiding

Het beroep van verloskundige is continu in ontwikkeling. Die ontwikkelingen gaan onder andere over de rol van verloskundigen bij het verlenen van zorg aan zwangeren en gezinnen in kwetsbare omstandigheden en ook over de taken en verantwoordelijkheden van klinisch verloskundigen.

Verloskundigen kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van vrouwen en hun gezinnen die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden, maar ze hebben hiervoor adequate hulpmiddelen en ondersteuning nodig.

De taken, verantwoordelijkheden en positie van klinische verloskundigen binnen het Nederlandse gezondheidszorgsysteem blijven onduidelijk en er ontbreekt formele erkenning.

In dit promotieonderzoek zijn deze beide onderwerpen onder de loep genomen.

Het promotieonderzoek

Tijdens het promotieonderzoek is gekeken naar de kennis, vaardigheden en attitude van verloskundige zorgprofessionals als het gaat over kwetsbaarheid. Ook is een blauwdruk ontwikkeld voor integrale zorg aan zwangeren en gezinnen die te maken hebben met kwetsbare omstandigheden. In een Europees samenwerkingsverband is bovendien een gezamenlijke werkdefinitie ontwikkeld met behulp van een Delphi studie.

Voorts is gekeken naar het type bevallingen dat door klinisch verloskundigen wordt begeleid en naar de taken en verantwoordelijkheden van klinisch verloskundigen in Nederlandse ziekenhuizen.

Het proefschrift geeft inzicht in de verloskundige zorgverlening aan vrouwen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden en in de rol van klinisch verloskundigen.

Belangrijkste aanbevelingen

Integratie van zowel de medische als de sociale context van zwangere vrouwen zou onderdeel moeten zijn van routinezorg en dit zou moeten worden georganiseerd in een samenhangend netwerk waarin geboortezorgprofessionals en sociale zorgprofessionals betrokken zijn. Een kennisinfrastructuur, zoals een consortium, kan zorgen voor continue aandacht voor kwetsbaarheid en kan de ontwikkeling van kennis en instrumenten die het bieden van adequate zorgverlening, gericht op zwangere vrouwen die in kwetsbare omstandigheden leven, ondersteunen.

Formele erkenning van de positie van klinisch verloskundigen in het Nederlandse gezondheidszorgsysteem (verankerd in beleid en regelgeving), het aanbieden van onderwijs dat leidt tot een masterdiploma (rekening houdend met eerder verworven vaardigheden) en acceptatie van de professionele autonomie van klinisch verloskundigen zijn nodig om de kwaliteit van zorg die zij bieden te waarborgen. Dit stelt hen in staat om hun rol te vervullen bij het bewaken van de normaliteit binnen de hoogrisicocontext van een ziekenhuis.