Informatie

Laatste update: 17 december 2024
Plaatsingsdatum: 19 december 2023

Het speciale tarief voor verloskundige zorg voor cliënten uit achterstandswijken bevat een structurele opslag van 23% op het reguliere tarief. In het 'Informatieblad Opslagtarief 2025' wordt de compensatie voor verloskundigen die zorg verlenen aan cliënten die wonen in opslagwijken (voorheen achterstandswijken) toegelicht. De relatie met het salaris van de verloskundige in loondienst komt hierin aan bod.

Peildatum 

De manier om de opslagwijken vast te stellen, sluit volledig aan bij de regeling voor de huisartsen. Voor de toepassing van het opslagtarief gaat het om de woonadressen van de cliënten. De tussen de KNOV en ZN overeengekomen peildatum geldt als datum waarop wordt bepaald of een cliënt woonachtig is in een opslagwijk. De Zorgverzekeringswet schrijft voor dat de kosten van (verloskundige) zorg worden toegerekend aan het jaar waarin de zorg is begonnen, tegen het tarief dat geldt bij aanvang van de zorg en bij de zorgverzekeraar waar de cliënt bij aanvang van de zorg is aangesloten. 

Lijst met opslagwijken 2024 

De postcodelijst opslagwijken wordt regelmatig geactualiseerd. Valt een cliënt niet in een van deze postcodegebieden, dan is er geen recht op het verhoogde tarief. 

Uitbreiding postcodelijst ‘opslagwijken’ vanaf 1 januari 2025 met terugwerkende kracht te declareren

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft afgelopen zomer laten weten de postcodelijst 'opslagwijken' met terugwerkende kracht tot 1 januari 2019 uit te breiden. Dit betekent dat je de extra vergoeding die voor deze wijken van kracht is vanaf 1 januari 2025 alsnog kunt declareren. Een handmatige klus die je mogelijk wat tijd gaat kosten. Om te beoordelen of het de moeite waard is om je kostbare tijd daaraan te besteden, hebben we een overzicht van de uitbreiding per postcodegebied gemaakt.

Naar het overzicht en meer informatie over de uitbreiding

Uitleg postcodelijst opslagwijken 

In opslagwijken (achterstandswijken) is het gemiddelde inkomen laag. Er wonen relatief veel mensen met een uitkering of pensioen. Het percentage niet-westerse allochtonen is hoog. Cliënten uit deze buurten doen vaker een beroep op de huisarts en de verloskundige dan cliënten uit andere buurten. Ze komen vaak met complexere problemen, vaak met een sociaal karakter. Hierdoor neemt de werkdruk toe. Voor een rechtvaardige verdeling van deze extra middelen bepaalt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de achterstandsbuurten op grond van CBS-gegevens over: 

  • Het percentage 'niet-actieven’
  • Lage inkomens 
  • Het percentage niet-westerse allochtonen 

Lees ook

Ondersteunende producten

Nieuws

Overig

Meer Vakkennis & Wetenschap

Meer Werk & Organisatie

Oproepen

Agenda