Nieuwsbericht

01 februari 2021

De afgelopen periode is de integrale bekostiging van de geboortezorg op (social) media en politiek veelvuldig onder de aandacht geweest. We vinden het goed om onze visie en onze standpunten voor iedereen nog even te schetsen.

Op korte termijn wordt in de Tweede Kamer, mede naar aanleiding van onze brieven, besproken om Integrale Bekostiging nu nog niet in de reguliere bekostiging op te nemen. Wij vinden dat er meer tijd nodig is om de randvoorwaarden rond de IGO’s beter vast te leggen. Omdat wij vinden dat IGO’s zeker door moeten gaan, stellen wij voor het experiment rond de IGO’s en daarmee Integrale Bekostiging te verlengen. De monodisciplinaire bekostiging dient daarbij uiteraard gewoon door te gaan, wat in ieder geval tot 2028 sowieso al is voorzien. Er loopt een petitie gestart door enkele verloskundigen. De petitie is geen initiatief van de KNOV.

Het komende half jaar zullen de KNOV, de Patiëntenfederatie Nederland, de NVOG en BO Geboortezorg daarnaast onder begeleiding van een onafhankelijk voorzitter in gesprek gaan over de zogenaamde stip op de horizon (2028). KNOV, BO en de Patiëntenfederatie Nederland willen deze stip op Passende bekostiging. De NVOG wil deze stip op integrale bekostiging. Over een half jaar brengt deze groep haar resultaat uit waarna de minister van Medische Zorg een besluit zal nemen waar de stip komt te liggen.

In de komende periode zullen we de leden goed op de hoogte blijven houden van de ontwikkelingen.