De KNOV maakt zich ernstige zorgen nu het faillissement is uitgesproken van de MC IJsselmeerziekenhuizen. Per direct de verloskunde afdeling in Lelystad gesloten. Dit komt bovenop de toenemende capaciteitsproblematiek in de ziekenhuizen.
Direct gevolg van de sluiting van afdelingen is dat barende vrouwen een steeds grotere afstand moeten afleggen om in een ziekenhuis te kunnen bevallen. Er zijn toenemende signalen uit het land dat verloskundigen worden geconfronteerd met opnamestops waardoor de vrouwen niet in het ziekenhuis kunnen worden opgenomen en nog verder moeten reizen.
Onrust over gevolgen
Er is terecht onrust over de gevolgen van deze acute situatie voor de kwaliteit en de bereikbaarheid van verloskundige zorg in de regio.
Bij een faillissement van ziekenhuizen heeft de zorgverzekeraar een cruciale taak. De zorgverzekeraar moet regelen dat patiënten ergens anders zorg kunnen krijgen, bij acute verloskundige zorg, binnen 45 minuten. Dit maakt onderdeel uit van de zorgplicht: een zorgverzekeraar moet ervoor zorgen dat de verzekerden toegang hebben tot de zorg die zij nodig hebben.
Grote gevolgen
Uit onderzoek blijkt dat een langere aanrijtijd leidt tot een verhoogde kans op negatieve gevolgen voor moeder en kind. De situatie van de MC IJsselmeerziekenhuizen heeft hierdoor ingrijpende gevolgen voor veel zwangeren in grote delen rondom het IJsselmeer.
Het direct sluiten van de acute verloskunde in Lelystad heeft ook grote consequenties voor de praktijkvoering van verloskundigen in de eerstelijn. De werkdruk en de kosten nemen toe als verloskundigen buiten de regio aanwezig moeten zijn bij een poliklinische bevalling. Ook de beschikbaarheid en bereikbaarheid van verloskundigen in de regio komt daardoor stevig onder druk te staan.
De KNOV maakt zich dan ook grote zorgen over de ontstane situatie. Veilige verloskunde zorg moet hier als prioriteit worden gezien door betrokken partijen. Wij roepen zorgverzekeraars op om de regie in deze nijpende situatie voortvarend op te pakken en direct in overleg te treden met de verloskundigen in de regio en aan praktisch uitvoerende oplossingen te werken met alle betrokken partijen en de ROAZ. De KNOV ondersteunt haar leden actief in de regio om hun cliënten de grootst mogelijke verantwoorde zorg te blijven geven in deze situatie.