Met de benoeming van prof. dr. Marianne Nieuwenhuijze tot bijzonder hoogleraar Midwifery/Fysiologische Verloskunde bij Universiteit Maastricht op 1 oktober jl. ging Nederland in een jaar tijd van geen naar drie hoogleraren in de verloskunde. Deze benoemingen zijn van wezenlijk belang in het erkennen van het fysiologische domein van de verloskunde in Nederland.
Prof. dr. Ank de Jonge was de eerste hoogleraar Verloskundige Wetenschap (Midwifery Science) aan het Amsterdam UMC. Zij werd per 1 december 2019 benoemd, maar haar oratie vindt door de coronapandemie plaats op 22 januari 2021. Ank de Jonge is de eerste Nederlandse verloskundige op een reguliere leerstoel verloskunde.
Ook prof. dr. Corine Verhoeven is per 1 januari jl. aangesteld als Professor in Midwifery aan de University of Nottingham (Groot-Brittannië). Binnen haar aanstelling heeft zij als doel om over de grenzen heen te kijken en om internationaal kennis te delen.
De academisering van verloskundigen is een speerpunt van de KNOV, de beroepsvereniging van en voor verloskundigen. Deze benoemingen zijn een belangrijke stap vooruit in het profileren van de fysiologische verloskunde. Dit is zorg die alle vrouwen nodig hebben die een kind krijgen, die het normale, gezonde verloop van zwangerschap en geboorte bevordert en die vaak door verloskundigen wordt verleend. Wetenschap en onderzoek op het terrein van de fysiologische verloskunde zijn enorm belangrijk om de kwaliteit van zorg te verbeteren en bij te dragen aan de samenwerking tussen verloskundigen en artsen.
Het jaar 2020 is door de WHO uitgeroepen tot het internationale jaar van de verloskundige en verpleegkundige. Geen jaar vol geplande festiviteiten, maar wel een jaar met lockdowns en grote druk op de zorg door het coronavirus. Een jaar waarin deze beroepsgroepen meer dan ooit centraal staan en wederom onmisbaar blijken. De benoeming van de drie professoren vormt de kroon op dit bijzondere jaar.