Samenvatting ALV 22 november

30 november 2018

Op donderdag 22 november was de najaars-Algemene Ledenvergadering. Wij vatten graag een aantal besproken onderwerpen voor u samen.

KNOV-strategie en koers 2019

De Algemene Ledenvergadering heeft op 22 november 2018 ingestemd met het Jaarplan 2019 – 2021, werkplan 2019 en bijbehorende begroting. In 2019 zijn de KNOV-activiteiten gericht op:

  • Gezonde start voor ieder kind
  • Krachtige regionale verloskundige organisaties
  • Sterke strategische positionering en
  • belangenbehartiging van de verloskundige
  • Levensloopbestendige inzet van verloskundigen
  • Nederland als gidsland in de geboortezorg, zowel nationaal als internationaal
  • Vraag-gestuurde en toekomstbestendige KNOV-werkorganisatie

Vervolg visietraject

Voor een krachtige positie van de verloskundige is het belangrijk om te bepalen welke rol de verloskundige, binnen de keten van de geboortezorg, in de toekomst zal vervullen. Dat vergt een verbindende en inspirerende visie!

De visie die we hebben opgehaald via alle leden en geledingen krijgt een vertaalslag met strategische opties. Opties die we in kaart brengen aan de hand van scenario's over hoe de geboortezorg zich kan gaan ontwikkelen. Dat doen we in nauwe samenwerking met ketenpartners, verloskundigen en strategie- en innovatiebureau BeBright. De verwachting is in de periode maart tot juni de visie te kunnen ontwerpen, toetsen en finaliseren. Het doel is de vertaling van de visie te presenteren tijdens de ALV van juni 2019.

Modernisering van de vereniging

Tijdens de KNOV-regiotour dit najaar heeft het bestuur het advies van de werkgroep 'Modernisering van de vereniging' bij leden getoetst. Vanuit het advies 'een duidelijke strategische cyclus in te regelen met een ledenraad ter vervanging van de ALV' is er draagvlak voor de duidelijke cyclus en ledenparticipatie, maar niet voor een ledenraad. In 2019 gaat het bestuur uitwerken hoe leden structureel kunnen participeren en of digitaal stemmen voor de ALV haalbaar is.

Kwaliteitsregister Basisechoscopie

De leden hebben ingestemd met het voorgestelde Kwaliteitsregister Basisechoscopie. Het huidige KNOV echo-diplomaregister is omgezet naar een kwaliteitsregister dat wetenschappelijk onderbouwd de bekwaamheid aantoont. Zilveren Kruis heeft toegezegd het kwaliteitsregister te accepteren om in aanmerking te komen voor vergoeding van basisecho's. Overkoepelend blijft de insteek dat we samen met de BEN en de NVOG komen tot gezamenlijke kwaliteitseisen die gelden voor alle zorgverleners die deze echo's uitvoeren.

Er is gekozen voor een aanvullend kwaliteitsregister naast het algemene Kwaliteitsregister Verloskundigen, omdat het maken van echo's een aanvullende competentie is die wordt verkregen na een aanvullende opleiding, in tegenstelling tot bijvoorbeeld counseling voor prenatale screening. Dit betekent dat het niet mogelijk is accreditatiepunten dubbel op te voeren in zowel het kwaliteitsregister verloskundigen als het kwaliteitsregister basisechoscopie. Aangezien deze onderverdeling eerder nog niet van toepassing is geweest, zal er in de uitvoeringsregeling worden gekeken hoe hiermee om te gaan. Daarbij worden de opmerkingen en suggesties van de ALV ook meegenomen.

Verkozen bestuursleden

De leden hebben Richard van den Broek en Martin Groesz verkozen tot de nieuwe bestuursleden van de KNOV. Zij stellen zich graag aan u voor: Richard van den Broek en Martin Groesz.

Loes Schultz benoemd tot erelid

Loes Schultz is benoemd tot erelid van de KNOV tijdens de Algemene Ledenvergadering van 22 november 2018. De KNOV zette Loes Schultz in het zonnetje vanwege haar jarenlange inzet voor de beroepsgroep en de Catharina Schrader Stichting, het verloskundig documentatiecentrum op Urk.