Toelichting brief Vaste Kamercommissie VWS

28 november 2018

Vorige week heeft de KNOV een brief geschreven aan de Vaste Kamercommissie VWS, in aanloop naar het Algemeen Overleg over zwangerschap en geboorte.

In dit bericht willen we u over een aantal elementen uit de brief nader informeren.

Counselinggesprekken

In het onderdeel over counselinggesprekken hebben we onze zorgen uitgesproken over de kwantitatieve norm van 50 gesprekken. We hebben diverse vragen ontvangen over hoe deze zorgen geduid moeten worden, met name op het op het punt als zou deze norm de vertrouwensband met de verloskundige doorsnijden. Wanneer verloskundigen als gevolg van deze norm niet meer het totale palet aan zorg kunnen verlenen aan hun cliënten dan wordt op het punt van de counselinggesprekken de vertrouwensband doorsneden. We zouden graag zien dat de verloskundige zorg in één hand ligt en een cliënt niet naar een collega-verloskundige hoeft voor een deel van de zorg. Dat zouden wij betreuren; een kwalitatieve norm zou hiervoor een oplossing bieden. Op alle andere onderdelen van de dienstverlening blijft de vertrouwensband uiteraard in stand

Counselinggesprekken opnemen

In de brief aan de Kamer hebben we ook melding gemaakt van de eis om een deel van de counselinggesprekken op te nemen. Ook hier hebben we vragen over gekregen. Ten onrechte zou deze passage geïnterpreteerd kunnen worden als echte gesprekken tussen verloskundige en cliënt worden opgenomen. Dat is niet het geval; het gaat om een vaardigheidstraining, ontwikkeld door het RIVM, waarin een fictieve setting wordt gecreëerd en opgenomen. De verloskundige kan op die manier gericht zijn of haar vaardigheden verbeteren. We benadrukken dat een door het RIVM uitgevoerde pilot geen negatieve reacties heeft opgeroepen.

Vragen?

Mocht u naar aanleiding van dit bericht nog vragen hebben dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen. We zullen u over de uitkomst van het algemeen overleg naar verwachting vrijdag aanstaande informeren.