Capaciteitsproblematiek neemt toe en leidt tot nijpende situaties

16 november 2018

Verloskundigen hebben in toenemende mate te maken met volmeldingen en opnamestops in ziekenhuizen. Hierdoor kunnen verloskundigen niet altijd de zorg op maat bieden waar zij naar streven. De zorg die de zwangere wil.

De KNOV zet zich met verloskundigen en ketenpartners in om - waar mogelijk - (regionale) oplossingen te vinden voor deze problematiek en dit te implementeren.

Enquête

530 verloskundigen hebben vorige maand vragen beantwoord over de capaciteitsproblematiek in de geboortezorg. Twee derde van de eerstelijns verloskundigen die gereageerd hebben, moet meerdere ziekenhuizen bellen om een plaats voor de bevalling te regelen. 70% van de eerstelijns verloskundigen heeft te maken met minimaal één tijdelijke opnamestop in de afgelopen maand. De problemen zijn het grootst in Utrecht en Noord & Zuid Holland. Meer dan de helft van de verloskundigen uit deze provincies heeft vaak tot zeer vaak met opnamestops te maken. Maar ook in andere provincies komen opnamestops vaker voor.

Oorzaken

De oorzaak van deze capaciteitsproblemen is divers en verschilt per regio, maar duidelijk is dat personeelstekorten en het sluiten van verloskamers en/of gehele ziekenhuizen de vaakst genoemde redenen zijn. Na de recente sluiting van de acute verloskunde in Hoogeveen en Stadskanaal en eind oktober ook in Lelystad, neemt de druk op omliggende ziekenhuizen toe.

Gevolgen

De gevolgen zijn dat 80% van de vrouwen hierdoor niet bevalt op de plek naar keuze (gevolg van een volmelding) en 40% van de bevallingen stressvoller verloopt. Soms is er sprake van dreigende onveiligheid. Eén derde van de verloskundigen geeft aan dat de wettelijke 45-minutennorm in bepaalde situaties onder druk staat.

Wanneer verloskundigen te maken krijgen met opnamestops, moeten zij rondbellen om een plek in een ander ziekenhuis te vinden. Verloskundigen gaan dan mee met de zwangere in de ambulance. Dat heeft ook gevolgen voor andere vrouwen in de regio, waarvan sommige al aan het bevallen zijn. De afwezigheid van de eigen verloskundige in de regio moet opgevangen worden door extra collega's. Door de capaciteitsproblemen ontstaat onzekerheid en dat is niet bevorderlijk voor de barende vrouw én voor de verloskundige.

Mogelijke oplossingen

Het tekort aan personeel is helaas niet op korte termijn op te lossen. De aanpak van deze problematiek vraagt om een gezamenlijke inzet tussen de partijen waarmee we in de geboortezorg samenwerken en zeker ook de overheid en de zorgverzekeraars. Bij een poliklinische bevalling kunnen verloskundigen in de eerste lijn langer begeleiden of bevallingen thuis afmaken, mits dit medisch verantwoord is. Dit leidt tot extra werk, waarover we afspraken moeten maken.

In de media

In de uitzending van de NOS is er aandacht gegeven aan de capaciteitsproblematiek.

  • NOS - Alarm verloskundigen: te weinig ziekenhuispersoneel voor bevallingen
  • NOS - Kim had al weeën, maar nog geen plek om te bevallen