KNOV-bestuursvoorzitter Mieke Beentjes op Radio1

06 september 2018

Gister, 5 september 2018, was onze voorzitter Mieke Beentjes te gast in de studio van Radio1, tijdens de uitzending van Dit is de dag!

Tijdens de uitzending werd, naar aanleiding van het artikel van het AD van afgelopen dinsdag, aandacht besteed aan het aantal echo's die worden aangeboden aan zwangere vrouwen in Nederland. Mieke Beentjes geeft, samen met Jan van Lith (bestuursvoorzitter van de NVOG), reactie op de vraag: moeten zwangere vrouwen meer echo's krijgen?

Aanbieden van meerdere echo's niet per se nodig

Uit het opiniepanel van EenVandaag blijkt dat driekwart van de vrouwen vaker een echo zou willen tijdens de zwangerschap. Mieke Beentjes licht tijdens de uitzending toe dat er niet per se meerdere echo's nodig zijn. 'Zwangere vrouwen vinden het vooral fijn om via een echo vaker hun kindje te zien, niet vanwege medische gronden.'

Of het aanbieden van meer echo's positieve effecten heeft op de gezondheid van het ongeboren kind, is tot op heden onvoldoende bewezen. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het nut en de meerwaarde van het aanbieden van meer echo's, naast de twee standaardecho's. Als uit deze onderzoeken blijkt dat het aanbieden van meer echo's de gezondheid van het ongeboren kind positief beïnvloedt, zal dit in de toekomst in overweging worden genomen.

Bekijk/beluister de uitzending!

Wilt u de uitzending terugkijken of beluisteren? Dat kan via de de website van NPO Radio1.

Hoe bevalt Nederland

Op woensdag 5 september 2018 werd de eerste aflevering van Hoe bevalt Nederland uitgezonden. Om invulling te geven aan dit programma heeft EenVandaag in de winter onderzoek gedaan onder zwangere en bevallen vrouwen. Hierin werden verschillende verloskundige-onderwerpen besproken, waaronder echoscopie. De KNOV verwacht dat de komende weken een aantal van deze onderwerpen aandacht zullen krijgen van de media.